Otkad je Crna Gora kao samostalna država kročila na evropsku i sportsku scenu, džudo kao posebna borilačka veština, sinonim je za Nikšić i njegove takmičare.

Vođeni slavnim uspjesima Dragomira Bečanovića i Dana Pantića, koji su još za vrijeme bivše Jugoslavije ispisali stranice džudo istorije, danas, u novom olimpijskom ciklusu, tu čast su preuzeli šampioni poput Srđana Mrvaljevića, Danila Pantića, Nikole Gardaševića i Nikole Gušića, koji svim svojim snagama žele da se domognu Tokija, grada u kojem će se 2020. godine, održati sljedeći najmasovniji sportski događaj.
Međutim, kako je smjena generacija svojevrstan sportski fenomen, te dolazak mladih šampiona nezaobilazna pojava, jedno ime se u moru onih koji, iako još maloljetni osvajaju brojne medalje, izdvaja.
Riječ je o sedamnaestogodišnjem Nikoli Stanišiću, takmičaru Džudo kluba “Trebjesa”, iza kojeg je petogodišnji staž u nacionalnom timu, a u vitrinama veliki broj medalja i pobjeda od kojih su neke istorijske za reprezentaciju. Vrijedan i skroman učenik Ekonomsko-ugostiteljske škole u Nikšiću, ne priznaje izgovore, a ispred sebe postavlja najviše ciljeve, koji će uz naporan rad, donijeti i rezultate.
Još od malena volio je pojedinačne sportove, a plemenitom borilačkom vještinom počeo je da se bavi 2007., a danas, deset godina kasnije, sa sigurnošću tvrdi da je džudo bio pravi izbor za njega.
Međutim, na samom pocetku, ništa nije slutilo da će “običan” odlazak na sport prerasti u pravu ljubav.
Mladi NIksica“Džudom se bavim već deset godina, ali prvih nekoliko nijesam bio dovoljno motivisan, više sam se osjećao kao rekreativac. Međutim, prvo takmičenje za mene je bilo prvenstvo države, gdje sam postao vicešampion. To je bio dodatan motiv za dalje, i slobodno mogu reći prekretnica. Ređao sam medalje do 2010. godine, kada sam prvi put postao prvak Crne Gore. Od tog dana počinjem da sanjam i uživan u ovom sportu. Od 2010. do 2013. sam nastavio niz dobrih rezultata, pa sam konačno, nakon treće titule prvaka države, postao član reprezentacije. Shvatio sam da svi mi igramo istu igru, ali na različitim nivoima i da se most između mene i mojih snova zove disciplina”, kazao je Stanišić u razgovoru za portal Mladi Nikšića.

Jedan od malobrojnih sportova koji je na programu Olimpijskih igara još od 1964. godine, za njega predstavlja sasvim nešto drugačije, a kako i sam priznaje nikad nije bio simpatizer kolektivnih sportova, poput košarke i fudbala, koji u našem gradu drže primat.
“U džudou je svaki poraz ogledalo vašeg truda, a isto tako svaki uspjeh samo vaš. Džudo je drevna japanska borilačka vještina, a zbog svojih karakteristika vježba se širom svijeta i u mnogim zemljama je uvršten u sistem školstva. Ono što ga čini posebnim je što omogućava djeci da ravnomjerno razvijaju sve svoje fizičke sposobnosti kao sto su izdržljivost, snaga, spretnost, elastičnost, brzina, ali i da stiču samopouzdanje i nova prijateljstva”, rekao je on.
Nikola je već pet godina član reprezentacije Crne Gore u svojoj kategoriji, a sa ponosom nosi kimono sa državnim grbom.
“Jedan od snova svakog sportiste je da brani boje svoje države na najbolji mogući način. Za pet godina u reprezentaciji, imao sam mnogo, za mene, velikih pobjeda i sasvim sam zadovoljan sa do sada ostvarenim rezultatima. Posebno mi je drago što sam sačuvao status reprezentativca sa osvojenim titulama svake godine’’, istakao je mladi Nikšićanin.
Mladi NikšićaKao član Džudo kluba “Trebjesa”, svakodnevno radi sa jednim od najpoznatijih nikšićkih trenera, ali ogromnu podršku uživa i u radu sa reprezentativnim trenerom.
“Najzaslužniji za ostvarene rezultate su, pored mene, naravno moji treneri Nail Banda i Miodrag Djurović, kojima sam veoma zahvalan i sa kojima je velika čast sarađivati i odrastati. Formirali su od mene pravog sportistu. Držim se onih koji su me primijetili dok sam bio nevidljiv. Dovoljno je prisjetiti se dana kada sam se molio za stvari koje imam danas. To je razlog zbog koga najveću zahvalnost dugujem njima. Sa druge strane, u reprezentaciji imam novog trenera, Georgi Petrova, sa kojim iz dana u dan postajem sve bolji i bolji. Uz naporan rad, rezultati će sigurno doći, a istina je stvar perspektive’’, poručio je Stanišić.
Biser nikšićkog, ali i crnogorskog džudoa, učenik je Ekonomsko-ugostiteljske škole, a prema njegovim riječima, profesori imaju mnogo razumijevanja za sve njegove sportske afinitete.
“Uspio sam uklopiti sve na pravi način, jer pored škole za mene džudo predstavlja obavezu’’, dodao je on.
Nijednog trenutka, otkako je shvatio da je džudo njegov pravi izbor i kada se naporan rad počeo isplaćivati, nije pokušao sakriti činjenicu da je njegov jedini cilj biti najbolji na svijetu.
Iako pun samopouzdanja sedamnaestogodišnjak je svjestan napornog perioda koji ga očekuje u ovoj sezoni.
“Najprije očekuje me period pripreme za narednu sezonu. Biće mnogo teško za mene, s obzirom da cu biti mlađi od konkurencije minimum nekolike godine. Međutim, kad prestanu izgovori, počinju uspjesi. Negativan um nikad neće dati pozitivan ishod, tako da sam spreman za pripreme koje će, nadam se, proći onako kako sam planirao’’, istakao je Stanišić i dodao da je potpuno motivisan za osvajanje nove titule.
Mladi NikšićaU prethodnom periodu iza njega je veliki broj medalja, ali i veliki broj važnih pobjeda, od kojih su neke kumovale istorijskim podvizima crnogorskog dzudoa.
“Osvojio sam jedinu medalju za kadetsku selekciju na prvenstvu Balkana u turskom Tekirdagu. Nijesam se htio zadovoljiti samo jednim uspjehom, pa sam ostvario pobjedu nad turskim predstavnikom Ciloglu Bilalom, koji je vicešampion svijeta do 23 godine i juniorski prvak Evrope. Mjesec dana kasnije, prvenstvo Evrope za juniore u Mariboru, donijelo mi je još jedan veliki izazov na ekipnom dijelu takmičenja. Borba sa Martinom Hojakom, prvim sa svjetske rang liste za juniore. Pobijedio sam taj meč brzim iponom i naša reprezentacija je prvi put u istoriji ostvarila plasman na prvenstvo Evrope za juniore’’, naglasio je i dodao da neće gledati nazad, ‘’jer tamo nijesam krenuo. Idemo u novu sezonu i nove pobjede’’.
Za sam kraj razgovora riječi zahvalnosti uputio je svom timu, porodici i prijateljima.
“Hvala svima koji su bili uz mene u ovoj teškoj sezoni. Veliko hvala i ordinaciji ‘Balans’ koja je uspješno sanirala sve povrede tokom sezone. Ova sezona nije moj uspjeh, već uspjeh svih nas”, zaključio je Stanišić.