Crna Gora, čuvajući svoj identitet, mora obezbijediti sigurno mjesto na karti ujedinjene Evrope, jer će samo tako osigurati svijetlu budućnost, prenosi portal Analitika.

To je kazala potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević na svečanosti povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, ističući da je obaveza biti odgovoran prema sudbini Crne Gore zbog duga prema precima i zaloge prema potomcima.

Nikčević je istakla da je 21. najveći praznik novije crnogorske istorije, i da je na referendumu 2006. godine krunisana burna i duga istorijska borba Crne Gore za svoju slobodu i nezavisnost.

“Trajala je ta borba dugo, i predugo. Od nezavisne države Vojislavljevića, Balšića, Crnojevića, Petrovića, da bi naša generacija za vijek vjekova završila priču o državnosti i nezavisnosti Crne Gore“, istakla je Nikčević.

Prema njenim riječima, posebno je važno što je mirnim putem 21. maja 2006. „glasno i jasno rečeno „da“ svojoj državi, svom imenu, zastavi, himni, djeci, časti, sadašnjosti i budućnosti“.

Zato je, smatra Nikčević, 21.maj dan koji podsjeća i obavezuje.

„Podsjeća na ostvareno, na istorijsku lekciju da se jednom izgubljeno teško vraća, i obavezuje da čuvamo ono što smo teško ostvarili da budemo dio evropske i NATO zajednice, što praktično već jesmo, da ojačamo našu demokratiju, institucije, bezbjednost i osnažimo sopstvene ekonomske kapacitete“, kazala je Nikčević.

Na svečanosti povodom Dana nezavisnosti u Nikšićkom pozorištu nastupili su Zoran Kalezić, orkestar Šukrije Žutog Serhatlića, Hor i orkestar nikšićkog „Zahumlja“.