Direktan udar na žensko dostojanstvo koje je vezano za ekonomsku sigurnost, predstavlja podatak da je u odnosu na muškarce 20 odsto žena nezaposleno, ocijenila je profesorica Godana Đurović, na okruglom stolu koji je organizovala Ambasada Francuske u Crnoj Gori povodom Dana žena.

 

Crnogorska žena u odnosu na globalnu statistiku ima dostojanstveniji status, bolju zaštitu, veću prisutnost u javnom životu, više prava na rad, ali sve to još nije dovoljno, saopšteno je na okruglom stolu, prenosi Radio Televizija Crne Gore.

Crna Gora je prethodne godine usvojila Strategiju održivog razvoja do 2030., podsjetila je Đurović. Ona je dodala da se plaši da pojedini ciljevi iz tog dokumenta neće biti ostvareni.

Direktorica Kliničkog centra Zorica Kovačević, istakla je da u Crnoj Gori ima mnogo savjesnih, odgovornih žena koje imaju sjajne rezultate u poslu, ali prema njenim riječima, država ih još nije prepoznala.

Nikada više žena nije bilo zastupljeno nego danas u crnogorskom novinarstvu i kulturi. Od ukupnog broja zaposlenih u Televiziji Crne Gore 65 odsto su žene, dok ih je na radiju 54 odsto.

Ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik, saopštila je da je na insistiranje njene zemlje 2015. godine usvojena strategija kojom se uspostavlja jednakost polova i autonomija žena i djevojaka.

Tudik je navela da je veliki broj žena započeo put ka ravnopravnosti, ali je još ostalo da se pređe. Vrata su, kako je kazala, otvorena tim prije što same neće postavljati granice.