U državnim apotekama Montefarm već nekoliko mjeseci nema lijeka „lamiktal” za djecu i porodilje oboljele od epilepsije, prenosi dnevna novina Dan.

Podgoričanka koja se obratila redakciji istakla je da se radi o lijeku koji primaju trudnice i dojilje, što znato otežava njihovo funkcionisanje u tom periodu.

Ona objašnjava da lijeka „lamiktal” nema ni u privatnim apotekama, tako da se snalaze i kupuju ga u regionu.

Iz Montefarma je ovom listu saopšteno da trenutno nemaju lijek za epilepsiju i da očekuju isporuku početkom naredne sedmice.

“Očekujemo da lijek bude dostupan od ponedjeljka. Nakon sprovedenog tendera imaćemo vanrednu isporuku krajem maja”, ističu iz Montefarma.

U Kliničkom centru Crne Gore već nekoliko nedjelja nema citostatika „docetahel” koji se koristi za liječenje raka dojke.

Iz Montefarma nijesu odgovorili kada će pomenuta terapija, koja se u infuziji daje pacijentkinjama, biti dostupna Kliničkom centru.

Tender za nabavku citostatika „docegaksel” raspisan je sredinom aprila, a na prethodnom nije bilo ponuda za tu terapiju, što je u martu mjeseca uslovilo nestašice, pa su pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke bile prinuđene da neophodnu terapiju kupuju van Crne Gore, gdje su za jednu ampulu izdvajale čak 80 eura.