Zahvaljujući aktivnostima Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“ u Nikšiću čitalačka publika tog grada imala je priliku da se upozna sa knjigom „Opšti list – Tvrdoško – savinski pomenik“, piše Dan.
To je reprint izdanje koje je lani povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve objavila Zadužbina „Knez Miroslav Humski“ iz Trebinja, a priređivači su umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić) i dr Goran Komar. U pomenike upisivala su se imena ktitora i priložnika manastira. Tvrdoško – savinski pomenik sačinjen je od imena priložnika manastirima u 17. i 18. vijeku. Na promociji u Nikšiću prof. dr Jelica Stojanović je kazala da su srpski srednjovjekovni pomenici predstavljali bogoslužbene knjige, a iz zapisa se može saznati da su diptisi bili prisutni i u 5.vijeku, iz kojih su se čitala imena, čuvali se se zajedno sa sveštenim sasudima u riznici. Srpski pomenici, rekla je ona, najveći broj sačuvanih potiče iz 15. vijeka.
“Kako nalazimo kod Komara, pomenik su trebinjski kaluđeri donijeli sa sobom u Savinu nakon razaranja manastira Tvrdoša od strane Mlečana krajem 17. vijeka. Ima 3.700 imena (ženskih 1.083), među kojima šest arhijereja, 20 mitropolita, osam arhiepiskopa, pet kraljeva, kraljicu Jelenu, oba cara… 370 monaha i 50 monahinja. Velika zahvalnost Goranu Komaru na ovoj izuzetnoj knjizi u kojoj ćemo još pronalaziti, i u kojoj ćemo se pronalaziti. Poslužiće za mnoge uporedne analize, mnogo je podataka različitog tipa koji će upotpuniti segmente iz srpskog crkvenog i narodnog života, naročito prostora istočne Hercegovine”, kazala je Stojanović.
Manastirski pomenici dragocjeni su izvori za crkvu i narod, a Tvrdoško-savinski povezuje dva manastira, dva grada, svjedok je njihove neraskidive veze.U njemu su zapisani nazivi sela sa, sada, obje strane granice, a nekadašnje Hercegovine, a aobzirom na raposložive podatke i neke porodice iz njega možda mogu saznati ponešto o svom porijeklu.
“Tvrdoško-savinski opšti list ilustruje možda i jedinstvenu pojavu u srpskoj narodno-crkvenoj istoriji da se dva manastira, u 17. i 18. Vijeku i prilično udaljena i čak razdvojena međudržavnom granicom, iskazuju i titularom svojih nsastojatelja i igumana kao jedan. On je jedan od savinskih zbirki-pomenika koji su nastajali prilikom gradnje velike Svetouspenjske crkve manastira Savina. Srpski manastirski opštaci i među njima ovaj Tvrdoško – savinski, predstavljaju sliku narodno-crkvenog sabranja i jedinstva minulih vremena kakvom naš narod treba da teži”, rekao je dr Komar.
loading…