NVO “Alarm Art” i producentska kuća “Frontmen” organizuju radionice kreativnog pisanja poezije, proze, drame, filmskih i televizijskih scenarija.

Radionicu će voditi dramaturg i književnik Obrad Nenezić, čija je želja da od tih radionica napravi jedan ozbiljan stvaralački klub,koji će svoj rad zasnivati na interakciji između njega kao instruktora i polaznika, ali i između njih samih.

“Kada sam radio kao savjetnik za književnost, izdavaštvo i prevodilaštvo u Ministarstvu kulture Crne Gore dobio sam ponudu od Fondacije ‘Ana Lind’ da pod pokroviteljstvom Krecivne Evrope, Ministarstva kulture i Ministarstva prosvjete vodim radionice kreativnog pisanja. Tako smo obišli nekoliko gradova Crne Gore među kojima su Bar, Kotor, Bijelo Polje, Nikšić i Podgorica iz više navrata zbog velikog interesovanja. Vjerovatno je pao izbor na mene zbog toga što sam se okušao u više medija, pa i zbog mog obrazovanja, jer kao diplomirani dramaturg i doktorant iz oblasti dramskih umjetnosti, kulture i medija poznajem i radim kao multimedijalni umjetnik. Može se reći da sam negdje i natjeran od više poznanika da ponovo aktiviram radionice, jer postoji veliki broj jako talentovanih ljudi koji stidno prilaze stvaralaštvu, a prije svega zbog nepoznavanja tehnike pisanja, jer se negdje dramaturgija jedina bavi tehnikom i pravilima pisanja dramskog ili književnog djela”, saopštio je portalu Mladi Nikšića Nenezić.

Nikšićki umjetnik je rekao da neće samo on biti taj koji će voditi radionice, već će ugostiti svoje prijatelje, poznate crnogorske pisce, kritičare, reditelje, dramaturge, montažere, glumce, ljude kojima će polaznici moći postavljati pitanja iz oblasti nastanka nekog djela.

“Recimo, danas svi imamo kamere u rukama. Uz savjete profesionalnih reditelja ili montažera možemo doći do nekih zanimljivih kratkih zapisa, da ne kažem filmova. Dakle, ove radionice neće biti samo kreativnog pisanja, već i nastanka nekog djela kao što je filmsko ili pozorišno”, istakao je Nenezić.

Rok za prijave je prvi februar. Zbog velikog broja prijava postoji mogućnost da će se osim u Nikšiću radionice držati i u Podgorici. U Nikšiću će biti izvršena selekcija gdje će se broj polaznika svesti na sličan kao što je klasa dramaturgije.

Nenezić je pretpostavio da će se prijaviti veći broj mlađih ljudi, školskog uzrasta, međutim, za sada je zavidan broj starijih polaznika fakultetski obrazovanih.

“Važnije od samog pisanja jeste prepoznavanje medija u kom će ideja najbolje funkcionisati. Dakle, od ideje do gotovog djela. Za dobre stvari je potrebno vrijeme”, istakao je Nenezić.

Nenezić koji se crnogorskoj javnosti predstavio velikim brojem književnih i dramskih djela, će očekivanja od radionice imati tek nakon početka rada.

“Stvaralaštvo je neizvjesno. Posebno u siromašnim vremenima. Umjetnici su nepredvidljivi, njih motiviše nešto drugo što ja ne znam kako se zove, ako nije talenat. Moj profesor Siniša Kovačević nam je uvijek govorio da je mjera definicija talenta. I jeste. Dakle, treba imati mjeru i u očekivanjima, raditi, učiti, pa ćemo vidjeti kako i šta dalje”, saopštio je Obrad Nenezić.

On trenutno radi novu predstavu na crnogorskom primorju i postoji mogućnost da će datum početka radionice biti pomjeren, ali ističe da će javnost biti blagovremeno obaviještena.