Crnoj Gori ne prijeti nestašica ljekova zbog raskida ugovora sa privatnim apotekama, kazao je ministar zdravlja Budimir Šegrt, navodeći da je Montefarm u ponedjeljak raspisao tender za sve količine i vrste ljekova za narednu godinu.

On je podsjetio da je ugovor sa privatnim apotekama bio sklopljen kao pilot projekat, i da je imao dva limita, od kojih je prvi bio vremenski, sa namjerom da traje do 31. decembra ove godine. “I finansijski za količinu prometa od 3,6 miliona EUR“. Šegrt je naveo da je ugovor koncipiran tako da se automatski zatvara kad se ispuni jedna od limita, u ovom slučaju finansijski. Prema njegovm riječima, prateći mjesečnu potrošnju ljekova analize su pokazale da je promet preko privatnih apoteka u posljednja tri mjeeca bio svega 20 do 25 odsto prosječne potrošnje.

Šegrt je kazao da je uvidom u realno staje lagera Montefarma konstataovano da do kraja godine ima dovoljno količina, odgovarajući asortiman ljekova i dovoljno finansijskih sredstava.

„I zato sa velikom sigurnošću možemo reći da će do kraja godine biti uredna snabdjevenost ljekovima“, dodao je on.

Ministar je kazao da cijeni brigu vlasnika privatnih apoteka zbog nestašice ljekova, ako se zatvori ugovor sa njima.

„Njihovu brigu cijenim, iako nije utemeljena, ali me neke njihove konstatacije zbunjuju. Prosto je čudno kako do sada nisu brinuli o mogućim nestašicama u povelikom dijelu Crne Gore, gdje nema privatnih apoteka“, ukazao je Šegrt.

On je rekao da nije čuo da su brinuli za građane iz Manastira Morača, Spuža, Ostrosa, Vladimira, Sutomora, Virpazara, Bijele, Risna, Petrovca, Petnjice, Murina, Andrijevice, Murina, Šavnika, Plužina i Žabljaka.

„Ali je brigu o ovim građanima vodio Montefarm nestašica u ovom dijelu Crne Gore nije bilo. Može se postaviti pitanje da li je briga privatnih apoteka usmjerena prema zdravlju pacijenata ili prema prometu ljekova. Želim da vjeruje da ipak svi zajedno brinemo o zdravlju“, kazao je Šegrt.

On je poručio i vlasnicima privatnih apoteka i građanima da ne brinu, jer će Montefarm obezbijediti urednu snabdjevenost ljekovima do kraja godine.

Kada se govori o nestašicama, Šegrt je naveo, da je u ovom periodu bila najbolja snabdjevenost u protekle tri, četiri godine, „to su konstatacije građana, i učensika u ovom poslu ,a ne Ministarsta zdravlja, a mi joj se svakako pridružujemo“.

On je saopštio da je i u tom periodu bilo sporadičnih nestašica za pojedini lijek, nikako za grupe ljekova, što, dodao je, potvrđuje da ne postoji idealna snabdjevenost.“Ima nešto što manjka nezavisno od države, već da to zavisi proizvođača“.