Crnogorski građani su najnezadovoljniji zbog kršenja njihovih prava kao pacijenata i dugog čekanja na zdravstvenu uslugu, prenosi RTCG.

Iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) je saopšteno da je riječ ne samo o primjedbama već i pohvalama na rad zdravstvenih radnika koje su upućivane putem aplikacije Zdravo zdravstvo.

Iz CeMI-ja su kazali da je najveći broj prijava stigao iz Podgorice, Nikšića i Kotora.

„Najviše prijava odnosi se na kršenje prava pacijenata, dugo čekanje na zdravstvenu uslugu, ali i na pozitivne primjere rada zdravstvenih radnika. Građani su u manjem broju slučajeva prijavljivali kršenje prava na privatnost i dijagnozu, kao i korupciju“, kaže se u saopštenju.

Kada su u pitanju slučajevi kršenja prava na privatnost, kako se navodi, evidentni su slučajevi kršenja u domovima zdravlja koji svojim prostorijama ne omogućavaju u potpunosti zaštitu privatnosti tokom ginekološkog pregleda ili obavljanja EKG pregleda.

Kako su ukazali iz CeMI-ja, posebno su upečatljive prijave koje se odnose na nepristupačnost zdravstvenih ustanova osobama sa invalidetom, a koje sadrže fotografije kao dokaze.

„U slučaju prijave da je rampa jako strma i teška za korišćenje u nikšićkoj Opštoj bolnici, dobili smo odgovor iz te zdravstvene ustanove da je tender već raspisan i da rampu koriste “lica sa posebnim potrebama” , naveli su iz CeMI-ja.

Oni su ocijenili da je ova aplikacija poslužila građanima da ukažu na taj problem, nakon čega je CeMI reagovao i dobio odgovor, „ali ne možemo da zanemarimo činjenicu da je iskorišćena sintagma „lica sa posebnim potrebama“ neprihvatljiva, dodatno kad dolazi od zdravstvenog radnika“.

Iz CeMI-ja su pozvali građane da besplatno preuzmu aplikaciju Zdravo zdravstvo putem Google play store-a ili veb sajta www.zdravozdravstvo.me, koja će im omogućiti da anonimno prijave kršenja prava pacijenata.

Aplikacija za zaštitu prava pacijenata Zdravo zdravstvo nastala u
okviru projekta „Sistem zdravstvene zaštite i prava pacijenata u Crnoj Gori – Osvajanje povjerenja građana“, koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.