Airlander 10, najveća letjelica na svijetu, uskoro će poletjeti. Naime, ovu letjelicu od prvog komercijalnog leta dijeli tek nekoliko nedjelja. Airlander 10 je 2009. godine bio razvijen za američku vojsku, ali budući da je projekat ostao nedovršen, njegova svrha je preusmjerena na komercijalnu.

Za razliku od običnih aviona, ovoj letjelici nije potrebna pista i može sletjeti na većinu površina, uključujući i vodu.
Ova neobična letjelica može ponijeti 10 tona tereta, napravljena je od posebnih ugljeničnih vlakana, a oblik letjelice održava helijum kojim je ispunjena do vrha. Za polijetanje i slijetanje, kao i kretanje propelera koristi isključivo dizel. Prostrani kokpit je konfigurisan na način da se u njemu osjećaju udobno i pilot i posmatrač.
Airlander 10 je duži od fudbalskog terena, mješavina je balona, cepelina, aviona i helikoptera, a dizajnirala ga je britanska kompanija Hybrid Air Vehicles (HAV) koja radi za američku vojsku.
Letjelica ima i ekološke prednosti. Koristi 20 odsto potrošnje goriva u odnosu na postojeće avione, na nju se mogu postaviti solarni paneli, koristi mnogo tiše motore i u vazduhu može ostati skoro pet dana s maksimalnim teretom, a dobro funkcioniše i u ekstremnim vremenskim prilikama (+54 i -56 C).