Longlit (Longleat) lavirint nalazi se u vrtu jedne vile u istoimenom mjestu, u neposrednoj blizini sela Horningsham u Engleskoj. Dizajniran je i otvoren 1975. godine.
Dužina lavirinta je 2,72 kilometara, dok je visina zidova od žive ograde oko 2.5 metra. Takođe, ovaj ogromni lavirint se prostire na površini od oko 1,5 hektara zemljišta, a sastoji se od 16.000 engleskih tisa. Sa ovi brojkama to je najduži na svijetu lavirint od žive ograde.
Lavirint se vijuga oko šest izdignutih mostova i centralnog tornja za posmatranje. Uređuje ga šest vrtlara kojima treba cijeli mjesec dana da ošišaju i urede ogradu, a ovaj proces se ponavlja svakih 6 mjeseci. Ali, samo rezanje i uređivanje tisa predstavlja samo pola problema. Pravi izazov za vrtlare predstavlja navigacija, a posebno za nove radnike koji se često izgube.


Lavirint je toliko kompleksan da posjetioci nekad satima hodaju kroz njega. Za one koji ne uspiju da pronađu izlaz, u lavirintu se nalaze i sigurnosni paneli pomoću kojih mogu zatražiti pomoć i zamoliti osoblje da dođe po njih. Neki posjetioci opet varaju pomoću moderne tehnologije. Koriste mobilne telefone i ‘Google maps’ kako bi preko GPS signala što brže pronašli izlaz.

lavirint 1
Pored lavirinta, na istom imanju se može pronaći i ogromni safari park u kojem slobodno luta preko 500 egzotičnih životinja.