Uprava policije Crne Gore u cilju sprječavanja vožnje po dejstvom alkohola i povećanja bezbijednosti učesnika u saobraćaju nabaviće 150 novih alkometara, prenosi RTCG.

U godišnjem Izvještaju o bezbjednosti saobraćaja navedeno je da je izražen nedostatak i alkometara jer je veliki broj uređaja koji se trenutno koriste nabavljen prije više od 20 godina.

Uprava policije trenutno raspolaže sa 52 alkometra novije generacije od čega 43 alkometra marke „Drager 7510“ i 9 alkometara „Drager 6810“. Od 132 alkometra marke „Drager 7410“ koji su nabavljane prije 20-tak godina, trenutno je ispravno svega 26 uređaja, a njihova upotrebna vrijednost je izuzetno mala jer nemaju memoriju pa izostaje mogućnost kontrole.

Kako su ovi uređaji jako dugo u upotrebi, njihovo održavanje je otežano i u skorije vrijeme će biti nemoguće iz razloga što se ni ovi uređaji ne proizvode već skoro deset godina. Za nesmetan rad saobraćajne policije u ovoj oblasti optimalno je potrebno od 130 do150 uređaja.

Petogodišnjim planom nabavki opreme za potrebe saobraćajne policije predviđena je nabavka novih i zamjena postojećih uređaja.

U policiji su zabrinuti zbog povećanja broja vozača koji upravljaju automobilom pod dejstvom alkohola.

“Službenici saobraćajne policije su tokom turističke sezone alkotestirali 43,6 odsto više vozača u odnosu na prethodnu sezonu i tom prilikom je evidentirano da je 3.113 vozača upravljalo vozilom pod dejstvom alkohola ili 24,3 odsto više u odnosu na posmatrani period 2015. godine, dok je 90 vozača odbilo alkotestiranje ili 25,0 odsto više nego u 2015. godini”, zaključuje se u Izvještaju.