mladi niksica

Na poslednjoj sjednici Vlade Crne Gore usvojena je Informacija o trenutnoj epizootiološkoj situaciji, sa predlogom nadoknade štete stočarima čije su životinje uginule od bolesti plavog jezika.

” Odlučeno je da nadoknada, prema procijenjenoj vrijednosti, bude isplaćena svim gazdinstvima koja su pretrpjela štetu. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove su zaduženi da do kraja ove godine pripreme plan preventivnih mjera u cilju suzbijanja ovih i drugih potencijalnih opasnih zaraznih bolesti u 2017. godini”, saopšteno je iz Vlade.
Među brojnim stočarima koje je zadesio ovaj problem je i Manojlo Bato Perović iz sela Macavare u Banjanima.Čitavo stado ovaca i koza koje drži ovaj domaćin, oboljelo je od plavog jezika, a oko polovina je uginula do sada.
Perović je imao 126 ovaca i 15 koza, a veterinar koji je obišao oboljele životnje rekao je kako sumnja da će i jedno grlo preživjeti. U ispovijesti medijima koji su posjetili gazdinstvo Perovića šezdesetak kilometara od Nikšića, Manojlo je zamolio da se usmrte preostale ovce i koze, jer, kako je rekao, teško mu je da gleda kako se muče. Uvjeren je da će cijelo stado stradati.Plavi jezik tokom ljeta je prvi put zarazio stado, i tada je uginulo preko 20 ovaca.