mladi niksica

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo je poljoprivrednicima 570.000 eura na ime naknade štete za 455 uginulih grla od bolesti kvrgave kože goveda.

Domaćinima koji su se izjasnili da umjesto novca dobiju visokoproduktivna goveda po sistemu ,,grlo za grlo” biće nabavljeno 111 steonih junica i isporučene do kraja godine, kazala je za Radio Crne Gore generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo u ministarstvu poljoprivrede Danijela Stolica.

“Savjetodavnoj službi za selekciju stoke prijavilo se 327 gazdinstava na kojima je od bolesti kvrgava koža uginulo 566 grla. Većina domaćina izjasnili su se za nadoknadu u novcu, pa je resorno ministarstvo iz Agrobudžeta isplatilo 570.000 eura za 455 uginulih grla, dok će naknada štete za preostalih 111 biti po sistemu ,`grlo za grlo`. U međuvremenu, pokrenuta je realizacija nabavke novih grla u saglasnosti sa zakonom o javnim nabavkama. Tender je u toku i u resornom ministarstvu se očekuje da će do kraja godine biti nabavljene rasne steone junice i raspodijeljene poljoprivrednicima”, kazala je Danijela Stolica.

Predstavnica ministarstva ističe da će svi poljoprivrednici koji su se izjasnili za nabavku novih grla dobiti visokoproduktivne steone junice bez obzira na procijenjenu vrijednost uginulih goveda.

“Primjera radi, ako je vrijednost uginulog grla procijenjena na 1.000 eura, poljoprivrednik će dobiti steonu junicu koja košta 1.900 eura i neće biti nikakve doplate ministarstvu”, objašnjava direktorica Stolica, napominjući da su držaoci životinja i tako pretrpjeli veliku štetu posljednjih mjeseci.

Ministarstvo poljoprivrede nadoknadiće štetu i poljoprivrednicima kojima je ljetos uginula najčešće sitna stoka, jagnjad i ovce od bolesti ,,plavi jezik”.

“Zahtjeve sa odgovarajućom dokumentacijom treba dostaviti ministarstvu. Postupak naknade biće, najvjerovatnije, kao i u slučaju kvrgave kože”, rekla je predstavnica ministarstva.