Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je prije dva dana vanrednu situaciju zbog virusa. Pojava opasnog zika virusa u Evropi je moguća, jer su komarci koji prenose oboljenje prisutni u nekim državama, pogotovo Mediterana.
Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Crnu Goru Mina Brajović kazala je da će tokom proljeća i ljeta, s pojavom komaraca, rizik od prenošenja virusa biti povećan.
“Tokom zime rizik prenošenja virusa u evropskom regionu je izuzetno mali, budući da klimatski uslovi ne pogoduju aktivnostima aedes komaraca (koji ga prenose)”, kazala je ona.
Pojasnila je da su u Evropi prijavljeni uvezeni slučajevi infekcije virusom, koji nastavlja da se širi u zemljama američkog kontinenta i na Karibima.
SZO je proglasila prije dva dana vanrednu situaciju, zbog virusa zika koji predstavlja prijetnju po međunarodno javno zdravlje, budući da se bolest, koja se povezuje sa hiljadama slučajeva deformiteta beba u Brazilu, širi munjevitom brzinom. Iz SZO je saopšteno da bi virus mogao da pogodi čak četiri miliona ljudi.
Brajovićeva je istakla da je državama preporučeno da rade na jačanju nadzora, detekciji i praćenju infekcija i neuroloških komplikacija i pojačaju aktivnosti na planu kontrole komaraca.
Pojasnila je da nema osnova i razloga za uvođenje ograničenja saobraćaja u Evropi, ali da se osobama koje putuju u zemlje u kojima je povećan broj infekcija zika virusom savjetuje da dosljedno primjenjuju mjere lične zaštite.
Ona je ocijenila da SZO smatra da virus ne prenose genetski modifikovani komarci, što su objavili pojedini mediji.
Nadležni Institut za javno zdravlje izdao je preporuke kojima savjetuje građane koji se vraćaju iz država zahvaćenih epidemijom i imaju simptome oboljenja da se jave izabranom ljekaru. Piše da su simptomi virusa osip po koži, konjuktivitis, bolovi u mišićima i zglobovima i opšta malaksalost.
Pojasnili su da se smatra da inkubacioni period traje nekoliko dana, da je infekcija obično blaga i da prolazi u roku od dva do sedam dana, ali da se vjeruje “da ostavlja trajni imunitet”.