U kompaniji Plantaže, u kojoj je u toku berba vinskog grožđa, do sada je ubrano oko 13 miliona kilograma, saopštio je rukovodilac vinogradsko – voćarske proizvodnje Simo Boljević.

 

Nasuprot veoma zahtjevnom poslu kojim se bave, nepovoljnim životnim i radnim uslovima, kao i Podgoričkom suncu koje bez prestanka pravi ogromnu vrućinu, radnici firme Plantaže idalje marljivo i besprekorno obavljaju svoj posao. U prilog ovoj tvrdnji govore nevjerovatnih 13 miliona kilograma groždja koje su svojim radom i trudom uspjeli da naberu

 

„Najteži dio je berba vinskog grožđa koje zahvata površinu više od dvije hiljade hektara“, kazao je Boljević agenciji Mediabiro.

 

Prema njegovim riječima, radnici firme plantaže su do sada uspjeli da uberu 1,5 hiljada hektara, odnosno oko 13 miliona kilograma grožđa.

 

„Ako vrijeme posluži ostatak bi trebalo da bude završen za 15-ak dana“, rekao je Boljević.

 

Prema riječima Boljevića, ubrano je oko 880 hiljada plodova breskvi i nektarina za konzum, a oko 200 hiljadu za preradu.

 

On je rekao da je 12. jula počela berba stonih sorti vinove loze, vodeće sorte kardinala, i da je ubrano oko 1,35 miliona kilograma.

 

„Računamo da će ta berba, ako vremenski uslovi dozvole, trajati još nekih deset do 15 dana i da ćemo ispuniti plan koji na nivou od 1,8 miliona kilograma“, poručio je Boljević.

 

On je naveo da su, zahvaljujući baš dobrom kvalitetu plodova breskvi i nektarina, stonog grožđa i dobroj turističkoj sezoni, postigli najbolju prodajnu cijenu.

 

„Tako da su finansijski efekti ovogodišnje proizvodnje veoma povoljni“, rekao je Boljević.

 

Kako je kazao najviše radnika im dođe iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

 

Boljević je dodao da su ove godine od potrebnih 500, uspjeli da obezbijede svega 300 radnika.

 

„Međutim, angažovanjem stalno zaposlenih radnika i kombajna nadam se da ćemo uspjeti da taj posao uspješno privedemo kraju“, rekao je Boljević.

 

On je ocijenio da su Plantaže jako važne za privredu Crne Gore, jer imaju dobar prozvod koji se plasira na domaćem, regionalnom i inostranom tržištu.

 

Izvor: RTCG