Zavod za metrologiju organizovao je svečanu dodjelu nagrada i zahvalnica učenicima osnovnih škola koji su učestvovali na konkursu „Ime maskote“. Žirijem je predsjedavao likovni i književni kritičar Milun Lutovac, kao i predstavnice Zavoda za metrologiju Borka Lješković i Marina Lalević.

“Cilj konkursa namijenjenog najmlađim školarcima Crne Gore, podsticaj je za interakciju škole i igre, koja je, na uštrb novim tehnologijama, provučena kroz iglene uši svakog srećnijeg djetinjstva. Dva sata igranja, na sat mirovanja, recept je za inhalaciju mašte“, zaključuje Lutovac.

Prvo mjesto na konkursu osvojila je Lana Roganović učenica OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ iz Nikšića za predlog imena maskote Metronije. Drugo mjesto pripalo je Maji Raonić iz OŠ „Vladimir Nazor“ iz Podgorice za predlog imena maskote Budiklok, dok je treće mjesto osvojio učenik iste škole Vuk Šofranac za predlog imena Vasilije. Zbog velikog broja predloga za ime maskote, žiri je izabrao još 10 kreativnih učeničkih predloga čijim autorima su takođe dodjeljene zahvalnice i simbolične nagrade.

„Na konkurs za ime maskote, stiglo je 455 predloga učenika prvih i drugih razreda iz 16 crnogorskih osnovnih škola. Konkurs je upotpunjen i sa 22 predloga za koja su glasala djeca tokom edukativno – humanitarne radionice koju je Zavod sa metrologiju, u saradnju sa nevladinim udruženjem „Kutak“ i timom portala Culture Corner, organizovao 18. novembra povodom obillježavanja Svjetskog dana djeteta“, navodi se u saopštenju.

Konkurs je bio otvoren od 12. aprila do 31. maja i na njemu su učestvovali učenici osnovnih škola: „Vladimir Nazor“, „Štampar Makarije“, „“21. maj“, „Sutjeska“, „Marko Miljanov“ i „“Oktoih“ iz Podgorice, „Luka Simonović“, „Mileva Lajović Lalatović“ i „Olga Golović“ iz Nikšića, „Milan Vuković“ iz Herceg Novog, „Vuko Jovović“ iz Danilovgrada, „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Dobrote, „Veljko Drobnjaković“ iz Risna, „Lubnice“ iz Berana, „Mojsije Stevanović“ iz Manastira Morače i iz „Obrazovnog centra“ u Šavniku.

“Nagrada za dobitnicu prvog mjesta je tablet računar. Dobitnica drugog mjesta osvojila je bežične slušalice, a dobitnik trećeg web kameru“, piše u saopštenju.

Promocijom maskote, u liku sata sa kazaljkama, Zavod za metrologiju želi djeci, uzrasta do sedam godina, da približi Vrijeme kao jednu od osnovnih fizičkih veličina. Mjerenje vremena osnovni je dio svakodnevnog života i služi da utvrdimo koliko dugo je potrebno da se nešto odradi ili završi. Djecu želimo da podstaknemo da razmisle koliko puta dnevno nam je potrebno tačno vrijeme, odnosno u koliko sati na primjer ustajemo, ručamo, idemo na spavanje? Laboratorija za vrijeme i frekvenciju Zavoda za metrologiju zadužena je za realizaciju tačnog vremena u Crnoj Gori.