Na slici se nalazi Nikola KopernikNa današnji dan - umro Nikola Kopernik

Nikola Kopernik, poljski astronom, umro je na današnji dan, 24, maja 1543. godine. Tvorac je heliocentričnog sistema i osnivač moderne astronomije.

Nikola Kopernik autor je djela “Kruženje nebeskih tijela”. Svojim naučnim djelom, koje predstavlja jednu od najvećih prekretnica u istoriji nauke, stvorio je osnov za velika otkrića Johanesa Keplera i Isaka Njutna.

Umjesto ptolomejskog geocentričnog sistema, prema kojem je Zemlja centar vasione. On je poslije istraživanja koja je obavio po povratku s višegodišnjih studija u Italiji, polazeći od teorije grčkih astronoma koji su smatrali da je Sunce centar svijeta oko kojeg kruže Zemlja i druge planete, uspostavio heliocentrični sistem. Prema tom učenju, Zemlja i planete se kreću po putanjama u čijem je centru Sunce, a prividno kretanje nebeske sfere je posljedica kretanja Zemlje. Time je udario temelje moderne astronomije i osnove za otkrića Johanesa Keplera i Isaka Njutna o kretanju nebeskih tijela, ali je njegova teorija imala dalekosežne posljedice i za ostale prirodne nauke i cjelokupan duhovni razvoj čovječanstva.

Njegovo učenje je, uz mnoštvo sljedbenika, zbog zloglasne rimokatoličke inkvizicije, imalo i mučenike. Đordana Bruna je sud inkvizicije poslao na lomaču, a Galilea Galileja, pod prijetnjom smrti, primorao da svoje učenje proglasi zabludom. Rimska crkva je 1616. zabranila sva djela kojima je osnova bilo Kopernikovo učenje.