Ana Frank, njemačka Jevrejka,

12. marta 1945. godine Jevrejska djevojčica Ana Frank ubijena je u 15. godini života u njemačkom nacističkom logoru Bergen-Belzen. Anelis “Ana“ Mari Frank je jedna od najpoznatijih jevrejskih žrtava Holokausta, a za vrijeme skrivanja od nacista napisala je Dnevnik Ane Frank.

Rođena je u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj, ali je veći dio života provela u Amsterdamu. Bila je državljanka Nemačke do 1941. godine, kada joj je oduzeto državljanstvo po Nirnberškim zakonima. Postala je poznata poslije smrti, zahvaljujući objavljivanju njenog dnevnika. U njemu je opisala život tokom skrivanja za vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Anina porodica se 1933. godine preselila u Holandiju koju je nacistička Njemačka okupirala 1940. Kada su 1942. godine progoni Jevreja postali učestaliji, Frankovi su se sakrili u tajne prostorije u poslovnoj zgradi Ota Franka, Tajno skrovište. Nakon dvije godine njihovo sklonište je otkriveno na osnovu dojave, a Frankovi, Van Pelsovi i Fric Pfefer deportovani su u logore. Ana je umrla sedam mjeseci kasnije od tifusa u koncentracionom logoru Bergen-Belzenu, nekoliko dana poslije smrti svoje sestre Margo.

Anin otac, Oto Frank, koji je jedini preživio rat, vratio se u Amsterdam i pronašao dnevnik svoje ćerke. Dnevnik, u kome je Ana bilježila svoje misli od 12. juna 1942. do 1. avgusta 1944., objavljen je 1947. godine u originalnoj i djelimično skraćenoj verziji na holandskom jeziku.

Njen dnevnik postao je simbol stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu, u kojem su njemački nacisti planski istrijebljivali taj narod u Njemačkoj i svim okupiranim zemljama Evrope.