Site icon Mladi Nikšića

Na današnji dan

mladi niksica

Na današnji dan

Srpska pjevačica, kompozitor i tekstopisac Kristina Kovač rođena je desetog novembra 1974. godine u Beogradu. 

Popularnost je stekla tokom devedesetih godina prošlog vijeka, kada je sa sestrom Aleksandrom osnovala R&B sastav “K2”, koji je u kratkom periodu prikupio mnoštvo publike. Kristina se, posle razilaženja sastava, u žižu javnosti vraća solo albumom “U nebranom grožđu”, sa kojeg su singlovi poput pjesama “Kolena” i “Život je ljut” zauzeli prva mjesta na srpskim muzičkim top listama. Bila je jedan od članova žirija u prvoj sezoni muzičkog šou programa X Factor Adria.
Kristina je ćerka kompozitora Kornelija i tekstopisca Spomenke Kovač. Još kao djevojčica, učila je da svira klavir, a komponovala je već kao tinejdžerka. U periodu od 1990. do 1995. sa sestrom Aleksandrom živjela je u Engleskoj, gdje je radila sa poznatim britanskim muzičarima i producentima, i pjevala prateće vokale mnogim svjetskim zvijezdama. Tada sestre osnivaju grupu K2.
Još 1989. djevojke su pod nazivom “Next of kin”, u Španiji snimile album Way to the top na engleskom jeziku, koji su kasnije izdale i na domaće tržište, međutim bez adekvatne medijske pratnje, taj album nije doživio veliki uspjeh u Srbiji. Na takmičenju za pjesmu Evrovizije 1991., duo je pjevao prateće vokale Bebi Dol, koja je te godine predstavljala Jugoslaviju. Narednih par godina, tokom kojih su živjele u Engleskoj i Norveškoj, sarađivale su sa mnogim poznatim producentima i muzičarima iz raznih stranih izdavačkih kuća. Sestre su 1995. godine objavile prvi album pod nazivom “Ajmo u život” za Komunu, koji je prodat u 70.000 primjeraka. Sledeće, 1996. godine, izdale su i drugi album “Malo soula”, kojim je grupa potpuno osvojila domaće pop tržište. Duet je zatim ponovo boravio u Španiji gdje su objavile album za izdavačku kuću EMI na kome su se našle pjesme sa njihovih prethodnih albuma, prevedene na španski jezik. Ubrzo nakon toga, uradile su pjesmu “Srebro i zlato” koja je do današnjeg dana ostala njihov najveći hit i jedna od najpoznatijih srpskih balada iz tog perioda. U Srbiji je potom zavladao turbo folk, pa su se Aleksandra i Kristina razišle i započele sopstvene projekte. Grupa je prestala sa radom 1998. godine.
Kristina se posle povlačenja sa javne scene posvetila komponovanju. Napisala je muziku za mnoge srpske reklame i poznate džinglove, a sarađivala je i sa poznatim izvođačima sa prostora Balkana, poput Tanje Banjanin i Karoline Gočeve. Godine 2001. odlučila je da oformi prvi srpski boj bend, kome bi pisala i producirala pjesme, te organizovala audiciju za pet muških članova grupe. Tako je nastao popularni bend Peti Element. Grupa je doživjela ogromnu popularnost nakon prve pjesme “K’o na vrhu sveta”, a uslijedili su i hitovi kao što su “Nedelja popodne” i “Nema je više”. Na nacionalnom izboru za predstavnika tadašnje Srbije i Crne Gore na Pjesmi Evrovizije 2004., grupa je sa Kristininom pjesmom “Reka bez povratka” zauzela drugo mjesto, odmah iza pobjedničke numere “Lane moje” Željka Joksimovića. Kristina je tokom ovog perioda napisala muziku i za popularnu tinejdž seriju Neki novi klinci, kao i za film Mi nismo anđeli 2, za koji je i otpjevala naslovnu numeru Šta se dobije kad se anđeli klade.
Kristina Kovač je počela da radi na svom prvom samostalnom albumu na ljeto 2006. godine, iako su neke od pjesama nastale i prije toga. Album U nebranom grožđu izdat je 2007. godine; sadrži deset pjesama, za koje je Kristina radila tekstove, muziku i produkciju. Na albumu je sarađivala sa mnogim poznatim muzičarima iz regiona i Evrope i Amerike. Promociju albuma Kristina je htjela da započne baladom Život je ljut, ali se ipak odlučila za pjesmu “Kolena”, koja je odmah postala najveći hit tog leta. Obje pjesme ušle su na zvaničnu top listu MTV Adria, gdje su se zadržale više od devet nedelja, a urađena su i dva video spota, od kojih je jedan dobio priznanje na festivalima Beovizija 2009. i Sunčane skale. Na albumu se našla i pjesma “Veselo” koja je izazvala odlične reakcije publike, kao i većine pop i rok muzičara u regionu, kako je Kristina u tekstu pjesme, koristeći metafore, otvoreno kritikovala političko, društveno i kulturno stanje u zemlji. Promocija je trebalo da se nastavi snimanjem spota za treći singl (Milica i ja ili Ko), ali je prekinuta 2007. godine kada je Kristina ostala u drugom stanju i ponovo se povukla sa javne scene.

Exit mobile version