Site icon Mladi Nikšića

Na današnji dan 24. aprila

Engleski književnik i novinar Danijel Defo preminuo je 24. aprila 1731. godine. Rođen je kao Danijel Fo, sin londonskog mesara Džejmsa Foa, ali je kasnije svom prezimenu dodao “de”, kako bi zvučalo otmenije. Smatra se za jednog od glavnih popularizatora romana, nove književne forme u Engleskoj u to vrijem.

Daniel Defoe je obrazovanje stekao jednim dijelom privatno, do trinaeste godine, a nakon toga se školovao na Akademiji velečasnog Charlesa Mortona. Naučio je latinski, grčki, španjolski, francuski, nizozemski i italijanski jezik. Iako mu je namijenjena sveštenička služba, on se počeo baviti trgovinom. Godine 1684. je oženio bogatu nasljednicu Mary Tuffley s kojom je imao sedmoro djece.
Tokom života Defoe se bavio trgovinom čarapama, vinom, duvanom i drugom robom. Pridružio se nekoliko pobuna i revolucija. Godine 1692. je bankrotirao, a nakon toga radi kao špijun po Engleskoj i Škotskoj za Williama III Oranskoga.
Zbog djela ironične naravi u kojima govori o postupanju s vjerskim neistomišljenicima završio je na neko vrijeme u zatvoru, a bio je zavezan i za stub srama. Zbog boravka u zatvoru bankrotirao je i po drugi put.
Pisanjem se počeo baviti 1697. kada je napisao “Esej o projektima”, zatim je objavio poetski sastav “Rođeni Englez”, a 1706. “Istinit izvještaj o prikazanju stanovite gospođe Veal”. Razdoblje u kojem je objavio svoj najpoznatiji roman “Robinson Crusoe” njegovo je najplodnije razdoblje. To je priča o brodolomniku koji dospio na pusto ostrvo i u borbi za opstanak doživljava mnoge avanture. Pretpostavlja se da je roman inspirisan doživljajima škotskog mornara Aleksandra Selkirka, koji je nakon brodoloma nekoliko godina živio na jednom pacifičkom ostrvu. Nakon toga objavio je i “Memoare viteza”, “Kapetana Singletona”, a 1722. napisao je romane “Moll Flounders” i “Pukovnik Jack”.

Exit mobile version