Tokom mandata koji mu je povjeren novi predsjednik Ljekarske komore Crne Gore kardiohirurg Kliničkog centra Aleksandar Mugoša najavio je da će sa kolegama pokušati da obiđe sve zdravstvene ustanove u državi i upozna se sa problemima kolega, prenose Vijesti.

 

On je najavio da će se truditi da stavi tačku na propadanje crnogorskog zdravstva i ljekarske profesije.

“Rezultati LJKCG su nažalost poznati. Naše zdravstvo je ocijenjeno kao posljednje u Evropi i mi to ne zaslužujemo. Uradićemo sve da to stanje popravimo”, izjavio je Mugoša, a pacijentima je poručio da imaju još malo strpljenja, jer se sistem zdravstva mora oporaviti.

Prema njegovim riječima, u budućnosti će se baviti i platama zaposlenih u zdravstvu, ali i statusom ljekara, koji su, kaže dr Mugoša, već godinama bez razloga stavljeni na stub srama. Ipak, kako je istakao, prvi koraci biće više administrativne prirode.

On je izrazio zadovoljstvo zbog podrške kolega, navodeći i da je to rezultat borbe koja je dugo trajala.

Mugoša je istakao da su prioriteti te Komore regulisanje pravnih akata za sljedeću sedmicu, koja će biti zakazana u najkraćem roku, a na kojoj će biti formirana radna tijela i komisije Komore.

Za zamjenika predsjednika LJKCG juče je izabran urolog Jovan Ivović. On je juče za TV Vijesti kazao da se dogodila mala revolucija i da se nadaju povoljnijim vjetrovima, koji će biti u interesu pacijenata i kolega koji očekuju mnogo bolji odnos od LJKCG.

Ivović je kazao i da je LJKCG u prethodnom periodu imala neadekvatan odnos prema doktorima medicine, koji su doživljavali osudu, ali ne i zaštitu od te institucije.

Za predsjednika Skupštine LJKCG izabran je sindikalni predstavnik doktora medicine u Institutu za javno zdravlje Nebojša Sekulić, a za zamjenika članica Glavnog odbora Sindikata doktora medicine Žanka Cerović.

Iz Instituta za vladavinu prava su pozdravili izbor Mugoše i pozvali ga da radi na poboljšanju statusa ljekara, jer samo zadovoljan ljekar može da pruži dobru zdravstvenu uslugu.

Mugoša je, na izbornoj sjednici Skupštine LJKCG, izabran za predsjednika glasovima 25, od ukupno 49 delegata.