Najbolji crnogorski džudista, Srđan Mrvaljević, pobjednik je Afrika opena na Mauricijusu. On je danas u finalnom meču kategorije do 81 kilogram pobijedio Britanca Ovena Livsija.

Mrvaljević je bio slobodan na startu takmičenja, u drugom kolu savladao je Islanđanina Sveinbjorna Juru, a u meču za polufinale Azerbejdžanca Abdulhaga Rasulua.

U polufinalnom meču trijumfovao je u duelu sa Marselom Otom iz Austrije.

Ot i Rasulu nastup na turniru završili su sa bronzanimm medaljama.

Mrvaljević je za trijumf na Mauricijusu dobio 100 bodova za olimpijsku rang listu.

On je kazao da je trijumfom na Afrika openu napravio veliki korak ka ostvarenju sna, plasmanu na treće Olimpijske igre.

“Koliko je to jak rezultat pokazuje i to da od osamostaljenja države nijedan crnogorski džudista nije uspio da se približi medalji na Open turnirima, odnosno bivšim svjetskim kupovima”, rekao je Mrvaljević agenciji MINA.

On je kazao da je Islanđanina već jednom pobijedio u finalu Igara malih zemalja Evrope, a da je Azerbejdžanca, prvog nsioca, dobio iponom.

“Polufinalni meč bio mi je i najteži. Austrijanca sam dobio u veoma tijesnom meču 1:0. Finale protiv Engleza, koji me je dobio na Evropskim igrama u Baku, riješio sam možda i najefektnijim iponom takmičenja i tako definitivno dokazao da je Baku bio samo jedan loš dan”, rekao je Mrvaljević.

On je kazao da je presrećan i veoma zadovoljan svojim borbama i rezultatom.

“Nadam se da ću u narednom periodu uspjeti da održim kontinuitet dobrih borbi i rezultata. Hvala sponzorima, kompaniji Bemaks bez čije podrške ne bih bio u stanju da realizujem kvalitetan program, a pogotovo ne da osvajam tako velike turnire. Hvala i predsjedniku Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušanu Simonoviću i direktoru Uprave za mlade i sport Igoru Vušuroviću”, kazao je Mrvajević.

On je kazao da ga sljedeće nedjelje očekuje Australia open u Sidneju.

“Nadam se da ću uspjeti da zaliječim povrede do tada posto sam dosta fizički oštećen u ovim mečevima. Poslije toga me očekuju još tri vezana turnira u Aziji, gdje očekujem da će mi se priključiti moj mladi supertalentovani kolega Nikola Gušić i trener Šćepanović”, kazao je Mrvaljević.

U kategoriji do 81 kilogram nastupilo je 20 džudista.

Turnir na Mauricijusu okupio je 214 takmičara, 140 u muškoj i 74 u ženskoj konkurenciji, iz 51 države svijeta.