Crnogorska aviokompanija Montenegro Airlines duguje Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) još oko osam miliona eura, kazao je Tanjugu direktor SMATSA Predrag Jovanović i dodao da je u toku priprema sporazuma o dinamici isplate duga, koji će, kako kaže, preuzeti Vlada Crne Gore.

“U toku 2017. godine, u dva izvršna postupka od MA sudski je naplaćen iznos od oko 4,7 miliona eura. U toku 2019. godine MA je od ukupnog duga platio dva miliona eura. Ukupan preostali dug MA prema SMATSA iznosi, sa kamatama, oko osam miliona eura”, naveo je Jovanović.
Kako kaže, taj dug za prelete nastao je u periodu od 2004. do 1. juna. 2020. godine. Jovanović navodi da je krajem 2019. godine Vlada Crne Gore donijela zakon kojim preuzima dugove MA prema SMATSA.
U toku je priprema sporazuma kojim ce se odrediti dinamika isplate duga, dodao je direktor SMATSA. Srbija u SMATSA ima 92 odsto vlasništva, a Crna Gora osam odsto.
Zamjenik direktora Lazo Maksimović, koji predstavlja crnogorsku stranu u SMATSA, potvrđuje za Tanjug da je Vlada Crne Gore krajem prošle godine donijela zakon po kojem će da preuzme dugove MA, ne samo prema SMATSA, kao i da su u toku dogovori oko toga da se napravi jedan sporazuma koji će to da ozvaniči.