mladi nk

Pripadnici islamske vjeroispovijesti slave danas veliki praznik – Ramazamski bajram. Molitve u crnogorskim džamijama povodom Ramazanskog bajrama održane su regularno, uz poštovanje mjera, kazao je hafiz Bajram Dizdarević.

“Način proslavaljanja bajrama biće reduciran, s tim što neće to biti nešto primijetno. Pretpostavljam da će se bližnji obilaziti, ali će taj krug biti sužen. To se neće bitnije odraziti na proslavu”, kazao je Dizdarević.
Ističe da je ovom danu prethodio period spremnosti na žrtvovanje radi Boga.
“Ono je simbolično jer je čovjek spreman da se žrtvuje radi Boga, a ta žrtva treba da se prepozna u našem odnosu prema drugima. Tu treba da doživi svoju potpunu refleksiju. Ukoliko to nije primjetno u odnosu prema ljudima, onda taj odnos prema Bogu nije zdrav”, kazao je Dizdarević.
On je naglasio da se u odnosu prema Bogu postiže uravnoteženje.
“To što pripadamo određenoj religijskoj skupini ne daje nam za pravo da druge isključujemo. Iz polaganja prava na Boga, religija treba da rezultira širinom i spremnošću da ljude drugačijih shvatanja religijskih nadzora prihvatimo svesrdno”, poručio je Dizdarević.
Ramazanski bajram traje tri dana i obilježava kraj mjeseca Ramazana, odnosno mjeseca posta tokom koga se muslimani širom svijeta, od zore do zalaska sunca, uzdržavaju od jela, pića i intimnog odnosa.
Ove godine Ramazan je počeo 13. aprila, a završen sinoć iftarom u 20 sati i četiri minuta.
Tokom posta, vjernici se uzdržavaju od loših misli i predanošću vjeri čiste svoju dušu i razum.
Mjesec Ramazana jedan je od najznačajnijih mjeseci u godini za sve muslimane.
Predanost vjeri i stalni ibadet vjernicima omogućava da tokom mjeseca Ramazana očiste duše i istinski zatraže oprost za sve svoje grijehe.
Gospodar u Ramazanu svima prašta i nudi pokajanje i povratak Njemu i svi vjerski propisi u Ramazanu podstiču čovjeka da spozna svoju ulogu na ovom svijetu.
Izvor: RTCG