Naučnik NASA-e Filip Lubin objavio je studiju u kojoj procjenjuje da bismo uskoro do Marsa mogli da stignemo za manje od mjesec dana. Prije jednog vijeka, prvi transatlantski let trajao je oko 23 dana. Ako usavršimo lasersku tehnologiju, Lubin smatra da bi za isto vrijeme mogli da stignemo do Marsa.

On tvrdi da bismo zamjenom postojećih raketnih sistema onim koje se oslanjaju na fotone, praktično za mjesec dana mogli da stignemo do čuvene crvene planete.

Časopis “Science Alert” ovaj princip objašnjava na sljedeći način – fotoni iz lasera u Zemljinoj orbiti bili bi usmjeravani na “veliko reflektivno jedro” na svemirskom brodu i omogućavali brzine o kojima smo do sada mogli samo da sanjamo.

Lubin procjenjuje da bi sonda od stotinjak kilograma mogla da dođe do Marsa za samo 72 sata, dok bi letjelici sa posadom trebalo oko mjesec dana. Trenutno se radi na sistemu lansiranja koji bi ljude do Marsa doveo za pet mjeseci.

“Ljudi koji bi putovali do najbližih zvijezda i egzoplaneta ostavili bi dubok trag u čovječanstvu, sa velikim naučnim i nenaučnim posledicama”, objasnio je Lubin u svojoj studiji.

Zaključio je da nema razloga da mislimo da je tako nešto nemoguće.