Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici na dan 22. marta slave Svetih 40 mučenika. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci, jer su stradalnici bili mladići.

Spomen na Sevastijske velikomučenike obilježava se u vrijeme proljećne ravnodnevice i buđenja proljeća, a mladi bračni parovi, na prenosan način, treba da dobiju snagu i energiju vremena koje dolazi, kažu etnografi.
Praznik mladih bračnih parova uvijek se obilježava u vrijeme Vaskršnjeg posta. Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomjeri u Vikend pre. Kroz tradiconalnu kulturu taj praznik može da se poveže i sa Bijelom nedeljom, kada su svekrve tradiconalno izvodile snaje da ih prikažu svojoj zajednici, uvodile ih u crkvu ili u zajednicu udatih žena.
Veliki broj mladih bračnih parova proslavlja ovaj praznik sa svojim kumovima i prijateljima dočekujuci ih u svom domu. Dok ostali broj parova svoje veselje provodi u restoranima i kafanama. Saglasno tradiciji spremaju se stara jela kao i kolači koji se zovu mladenčići koji se kako je u narodu običaj vjeruje se da pomažu povećanje venčanja mladih.
Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Zbog svoje vjere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud, a zatim pogubljeni.
Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog vjenaca kojima su mučenici ovjenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na vjenčanjima u crkvi mladencima stavljaju vjenci. Praznik proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tako što u svoj dom primaju goste, koji donose poklone i na taj način pomažu mladencima na početku njihovog zajedničkog života. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju.