Mještani sela Zagrad u nikšićkoj Župi od srijede će blokirati istoimeni površinski kop Rudnika boksita dok se vlasnik napismeno obaveže da će početi pregovore i u dogovorenom roku ispuniti zahtjeve o sanaciji puteva, zapošljavanju i rješavanju pitanja vodosnabdijevanja.

Mještani traže da se tokom izvođenja radova i miniranja vodi računa o zaštiti životne sredine. Oni zahtijevaju i sanaciju puta Krstovače – Usijek, postavljanje zaštitnih mreža, asfaltiranje preostalih puteva i njihovo održavanje u zimskim uslovima, jer je kolovoz oštećen na svim pravcima koji su korišćeni za prevoz rude.

Predstavnik Odbora mještana i nekadašnji radnik Boksita, Božidar Đilas, kazao je da je to odlučeno na zboru i da mještani neće odustati, dok će o odluci u ponedjeljak obavijestiti nadležne u policiji.

„U srijedu ćemo se u šest sati okupiti ispred glavnog ulaza u kop i početi blokadu. Takva odluka uslijedila je nakon što nas je vlasnik firme koja je podizvođač na kopu Zagrad, Jovo Majmunović, obavijestio u telefonskom razgovoru da ne može da ispuni većinu zahtjeva“, rekao je Đilas agenciji Mina-business.

On je dodao da im je Majmunović tražio da, ako već moraju, blokiraju izvoz rude iz kopa, a da dozvole zaposlenima da rade, što je za mještane neprihvatljivo.

Đilas je podsjetio da su putevi u tom kraju uništeni zbog prevoza rude, a da su zbog miniranja i radova ostali i bez kvalitetnog vodosnabdijevanja.

„Nedopustivo je i da u kopu Zagrad rade oni koji su prodali radno mjesto ili se penzionisali, dok ostali, iako imaju stručne kvalifikacije, uzalud čekaju da budu uposleni“, kazao je Đilas.

On je naveo da je njihov isključivi zahtjev da sa vlasnikom sjednu za pregovarački sto, preciziraju i ovjere dogovoreno, jer zbog lošeg iskustva sa ranijim vlasnicima ne vjeruju pričama i obećanjima.

Mještani su se u petak okupili ispred rudokopa Zagrad u znak upozorenja, kako bi Majmunoviću predočili da ne može raditi dok ne ispuni određene uslove. Oni su zahtjeve ranije uputili Opštini, Vladi, Upravi policije i Mjesnoj zajednici Župa.

Mještani traže i da im Boksiti obezbijede dovoljne količine vode za piće, jer su morali zatvoriti splavove na bistijernama po nalogu tadašnjeg Ministarstva zaštite životne sredine, koja je u njihovom kraju ugrožena zbog radova i stalnih miniranja na površinskom kopu Zagrad. Oni zbog toga traže i sanaciju postojećeg vodovoda sa Lukavica.

Mještani insistiraju i da, ukoliko se ukaže potreba, imaju prioritet u zapošljavanju, upozoravajući da niko od nekadašnjih radnika Boksita, ko je prodao radno mjesto ili se penzionisao, ne može biti zaposlen na rudokopu Zagrad, jer će u protivnom biti obustavljeni svi radovi.

Oni zahtijevaju i da se obavi rekultivacija zemljišta, što podrazumijeva ravnanje terena, nasipanje sloja zemlje i pošumljavanje, kako bi se taj prostor u njihovom kraju vratio u prvobitno stanje.

Policija je u petak privela Đilasa, kome je nakon toga u Sudu za prekršaje izrečena kazna od 100 eura, jer je nedavno pokušao da spriječi odvoz mašina iz rudokopa Zagrad na rezanje u staro gvožđe, zahtijevajući rješavanje predočenih zahtjeva.