Mještani sela Zagrad i Oblatno u nikšićkoj Župi okupili su se jutros ispred površinskog kopa Rudnika boksita, kako bi na taj način ukazali vlasniku da neće odustati od zahtjeva o sanaciji puteva, zapošljavanju i rješavanju pitanja vodosnabdijevanja i životne sredine.
Ispred rudokopa su se jutros u šest sati okupili mještani i predstavnici policije, kao i podizvođač Ostoja Majmunović, ali nikakvih incidenata nije bilo.
Predstavnik Odbora mještana i nekadašnji radnik Boksita, Božidar Đilas, kazao je da se jutros očekuju pregovori i dolazak predstavnika vlasnika Uniproma.
“Dogovorili smo se da danas u rudokopu nema rada kako bi dali šansu pregovorima da u mirnoj atmosferi pokušamo razriješiti nastale probleme”, rekao je Đilas.
On je podsjetio da se radi o dugogodišnjim problemima, ali i neispunjenim obavezama ranijih vlasnika Boksita.
Mještani su ranije saopštili da su putevi u tom kraju uništeni zbog prevoza rude, a da su zbog miniranja i radova ostali i bez kvalitetnog vodosnabdijevanja.
Oni su se u petak okupili ispred rudokopa Zagrad u znak upozorenja, a zahtjeve su ranije uputili Opštini, Vladi, Upravi policije i Mjesnoj zajednici Župa.
Mještani traže da se tokom izvođenja radova i miniranja vodi računa o zaštiti životne sredine. Oni zahtijevaju i sanaciju puta Krstovače – Usijek, postavljannje zaštitnih mreža, asfaltiranje preostalih puteva i njihovo održavanje u zimskim uslovima, jer je kolovoz oštećen na svim pravcima koji su korišteni za prevoz rude.
Mještani traže da im Boksiti obezbijede dovoljne količine vode za piće, jer su morali zatvoriti splavove na bistijernama po nalogu tadašnjeg Ministarstva zaštite životne sredine, koja je u njihovom kraju ugrožena zbog radova i stalnih miniranja na površinskom kopu Zagrad. Oni zbog toga traže i da sanaciju postojećeg vodovoda sa Lukavica.
Mještani insistiraju i da, ukoliko se ukaže potreba, imaju prioritet u zapošljavanju, upozoravajući da niko od nekadašnjih radnika Boksita, ko je prodao radno mjesto ili se penzionisao, ne može biti zaposlen na rudokopu Zagrad, jer će u protivnom biti obustavljeni svi radovi.
Oni zahtijevaju i da se obavi rekultivacija zemljišta, što podrazumijeva ravnanje terena, nasipanje sloja zemlje i pošumljavanje, kako bi se taj prostor u njihovom kraju vratio u prvobitno stanje.
Policija je u petak privela Đilasa, kome je nakon toga u Sudu za prekršaje izrečena kazna od 100 EUR, jer je nedavno pokušao da spriječi odvoz mašina iz rudokopa Zagrad na rezanje u staro gvožđe, zahtijevajući rješavanje predočenih zahtjeva.