Opšta bolnica u Nikšiću, uz saglasnost Ministarstva zdravlja, raspisala je 17 specijalizacija, a do kraja godine planirano je da ukupno 27 ljekara počne specijalističko usavršavanje, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Direktor Opšte bolnice u Nikšiću, Marko Mitrović rekao je agenciji MINA da im je cilj kadrovsko osnaživanje kako bi mogli postepeno realizovati planirano i tu ustanovu izdići do vrha zdravstvenog sistema.
”Za sada smo dodijelili specijalizacije iz oblasti radiologije, oftamologije, otorinolaringologije, anestezije, fizikalne medicine i psihijatrije koje su predstavljale kadrovski problem zbog nedostatka ljekara”, rekao je Mitrović.
Prema njegovim riječima, raspisano je pet subspecijalizacija od kojih su sve internističke, što će omogućiti otvaranje subspecijalističkih ambulanti, a planirano je raspisivanje još oglasa za usavršavanje na tom nivou.
“U svakoj zdravstvenoj ustanovi najneophodniji su kadar i oprema, na čemu intenzivno radim od kako sam preuzeo upravljanje ovom zdravstvenom ustanovom”, ukazao je Mitrović.
Angažovan je, kako je rekao, i jedan broj ljekara iz drugih ustanova kako bi bilo omogućeno što više različitih specijalističkih i subspecijalističkih pregleda.
Mitrović je saopštio da će kardiološka ambulanta raditi punim kapacitetom, jer je nikšićka Bolnica dobila još jednog subspecijalistu iz te oblasti. A da su najavljeni ambiciozni planovi već počeli da se realizuju, kako je kazao Mitrović, potvrđuje i podatak da je dio kolektiva nikšićke Bolnice postao i član Svjetske gastroenterološke sekcije docent Velimir Milošević i da je uveliko počela da radi gastroenterološka ambulanta.
“Rade se i složene gastroenterološke intervencije, a u planu je otvaranje gastroenterološke službe u Nikšiću”, rekao je Mitrović.
Čelni čovjek Opšte bolnice u Nikšiću naveo je i da su u toj ustanovi prvi put urađene i endoskopska operacija slijepog crijeva, kao i laparaskopske ginekološke operacije.
“Zaključeni su ugovori sa renomiranim specijalistima ginekologije i akušerstva koji dolaze iz Kliničkog centra i drugih ustanova, a naši ginekolozi će vrlo brzo biti obučeni da samostalno rade takve intervencije”, rekao je Mitrović.
On je najavio da je endoskopska operacija slijepog crijeva uvod u operacije koje koje će se savremenom tehnikom rada vršiti u toj ustanovi, a koje do sada na ovim prostorima nijesu rađene, o čemu će građani biti obaviješteni u narednom period.
“U toku su pripreme za početak artroplastičnih intervencija koljena koje će se raditi prvi put u Opštoj bolnici u Nikšiću. U taj projekt je uključen jedan od ortopeda sa najvećim brojem urađenih artoplastićnih intervencija koljena, Veliša Aligrudić”, najavio je Mitrović.
Kako je istakao, izvršena je i reorganizacija rada, i na nekim odjeljenjima uvedene su dvije smjene kako bi građanima bila veća dostupnost tih službi.
U nikšićku Opštu bolnicu za pet mjeseci, kako je navedeno, primljeno je 52 radnika, od kojih 24 čini srednji medicinski kadar, a prešlo je i šest medicinskih radnika iz drugih ustanova čime je ukupno značajno doprinijeto osvježenju i kadrovskoj obnovi.
“U postojećoj situaciji prvi put su stvoreni uslovi da na odmore mogu otići naši ljekari, medicinsko i nemedicinsko osoblje, koje nije ništa manje bilo opterećeno u periodu korona krize”, rekao je Mitrović.
Kadrovsko osnaživanje, kako je ukazao Mitrović, prati i obezbjeđenje najsavremenije opreme, pa je kroz donacije do sada nabavljeno u vrijednosti oko 130. 000 eura, a već nova pristiže.
Mitrović je podsjetio na značajnu donaciju Američke ambasade, kao i na nabavku opreme vrijednosti 28,6 hiljada eura za potrebe operacionog bloka i endoskopske hirurgije, generatora sa dodacima od 12 hiljada eura, Kajman aparata od 7,2 hiljade i kiseonične stanice od 180 kubika vrijednosti od 12 hiljada eura..
”Dobili smo i donaciju od 12 hiljada eura za fleksibini nazalolaringoskop koji do sada nije imala nikšićka Bolnica, a neophodan je za dijagnostiku, kao i neke operativne zahvate, biopsije u oblasti otorinolaringologije.Nastavićemo sa nabavkom opreme kroz donacije za potrebe nove službe poput Gastroenterološke i Kabineta za patohistologiju”, najavio je Mitrović.