Mladi Nikšića

Književniku Miloradu Popoviću uručena je Njegoševa nagrada za 2017, koja mu je pripala za roman „Čovjek bez lica“. 

Odluku o ovogodišnjem laureatu donio je međunarodni žiri u kojem su bili Bogomil Đuzel iz Makedonije, Ivan Lovrenović iz Bosne i Hercegovine, Rusanka Lyapova iz Bugarske, Dušan Šarotar iz Slovenije, Jovica Aćin iz Srbije, Miljenko Jergović iz Hrvatske i Vlatko Simunović iz Crne Gore.

“Uvaženi članovi žirija za Njegoševu nagradu, za mene koji sam rođen u Katunskoj nahiji, u vrijeme dok su još mladi i stari, jedva pismeni seljaci, ali i analfabete, govorili naizust dijaloge likova iz Gorskog vijenca, i pričali anegdote o vladici Radu kao da su s njim drugovali, dodjela Njegoševe nagrade ne predstavlja samo jedinstveno profesionalno priznanje nego ima i osobito simboličko i moralno značenje. Hvala vam za ovu veliku čast koju sam primio blagodarno i ponizno”, poručio je ovogodišnji dobitnik Njegoševe nagrade Milorad Popović.
Nagradu mu je uručio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.
“Na idealu čojstva prema kome čovjek ne treba da bude “čovjek bez lica”, iz naslova romana dobitnika ovogodišnje Njegoševe nagrade, već čovjek sa licem, karakterom i osobenošću ili kako Njegoš poručuje „ime česno zasluži li na njoj/on je ima rašta polaziti“ , kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.