Nikšićanka Mila Cerović koja je na drugoj godini podgoričkog Fakulteta političkih nauka-Međunarodni odnosi, dobila je stipendiju za nastavak studija na Porto Univerzutetu u Portugalu od GreenTech fondacije u korespondenciji sa Vigo Univerzitetom u Španiji. Nije joj bilo teško da se uklopim u mentalitet i kulturu naočigled ponosnih Portugalaca, ali vrlo gostoljubivih i prijatnih sugrađana.

“Stipendija je za moju treću godinu u trajanju od septembra 2016. do kraja školske 2017. godine“, pojašnjava Mila za MNE magazin.
Njen prvi semestar u Portu već završen, a za svoje ocjene na ovom prestižnom Univerzitetu, kaže da su veoma pozitivne.
“Na početku je bilo prilično teško, jer iako sam polagala ispite na engleskom jeziku koji i nije baš omiljeni u portugalskom društvu, prepreke sa portugalskim jezikom su bile neizostavne. Jezičku barijeru sam vrlo brzo savladala i jezik se sasvim prirodno prihvata i uči uz sredinu“, kazala je Mila.
Kada je riječ o nastavi na fakultetu, Mila pojašnjava da se akcenat stavlja na samoobrazovanje, čitanje i istraživanje. Udžbenici kod njih ne postoje, a literatura je vrlo obimna sa mnogo dodatnih časopisa, članaka i novosti iz sfere međunarodnih odnosa.
“Jezici su, takođe, vrlo važni, zato su moj izbor, pored engleskog, portugalski i španski“, ističe Mila.
Međutim ona dalje objšnjava da je Portugal vrlo interesantna zemlja,i sa bogatom istorijom, nekadašnja kolonijalna sila čiji je jezik četvrti u svijetu po zastupljenosti. Za nju je priroda ova zemlje nestvarno lijepa, a u Portugalu i danas se može vidjeti kaldrme i mostove netaknute vijekovima.
“Poslije Lisabona, Porto zauzima vodeće mjesto u populaciji i turizmu zemlje, a po ljepoti, ako mene pitate, neprevaziđno prvo mjesto. Nije na odmet reći da je upravo ovaj topli, okeanski grad zauzeo prvo mjesto najbolje evropske destinacije tri puta, uključujući i 2017. godinu“, rekla je Mila,
A najviše joj se dopada to što su Portugalci jako veseli. Ona kaže da će uvijek naći razlog za slavlje i odmor.
“Što već ukazuje na jednu sličnost sa nama, pored strastvene ljubavi za fudbal i pivo. Mediteranski duh, svježi miris sa Atlanskog okeana i čašica nezaobilaznog ,,porto” vina će privući i najzahtjevnijeg gosta. Prostorne plaže, sunce, surferi, čuveni bakalau i fransezinja tradicionalno jelo u Portu, moj omiljeni slatkiš, paštel nata, zatim ogromni parkovi, raskošni muzeji, muzičari opijeni ,,fadom” su razlog zašto ću se vraćati ovoj neodoljivoj zemlji“, kaže Mila.
Kada nema previše obaveza na fakultetu ona voli da šeta Ribeirom, plažom pored okeana ili organizuje druženje sa prijateljima.
“Od Portugala je mnogo lakše obići sve zamišljene ,,must go” gradove Evrope, tako da kad god mogu iskoritim priliku da otputujem“, kaže Mila.
Na profesionalnom planu Mila je, kako ističe, mnogo napredovala ,,iako tek na pola puta, jer je novi semestar na pragu”. Raduje se novim saznanjima i usavršavanju portugalskog jezika.
“Za sada ne razmišljam previše o planovima, trudim se da ispunim očekivanja i pokažem rezultate, jer nije se lako istaći među odabranima. Svakako, moja ljubav prema upoznavanju novih kultura i različitosti ne jenjava i eto razloga za razmišlajanje o nekoj zanimljivoj destinaciji za master studije, poput Portugala“, rekla je Mila.