metalac

Nikšićki Metalac će, kako je prethodno najavljeno zapošljavati nove radnike, tek nakon što proizvodnja zadovolji tržište.

Češka kompanija “Termochem” je nakon kupovine dvije trećine Metalca objavila da će ova nikšićka kompanija, kada bude počela proizvodnja kao i prodaja proizvoda, započeti zapošljavanje novih radnika.

U Metalcu je trenutno zaposleno oko šezdesetak radnika, a prethodnih dana u medijima se pojavila informacija da će biti angažovano još 60 radnika.

“Metalac je trenutno u periodu tranzicije, mašine su popravljene, stavljene u pogon i proizvodnja je krenula. Kompanija će već najavljeno zapošljavanje, o kojem svi toliko govore, početi tek nakon stvaranja potrebnih uslova za to”, saopštio je portalu mladi Nikšića direktor Metalca Živorad Krsmanović.

Uslovi koji treba da se ispune jesu potražnja određenih kadrova, potrebnih za proizvodnju koja je počela u prethodnom periodu. Najbitniji je izlazak na tržište i sklapanje poslova sa crnogorskim kompanijama.

“Crnogorsko tržište je veoma malo, Metalac je opet počeo da gradi odnose sa većim kompanijama i nadam se da će se uskoro te saradnje ozvaničiti. Čim se poklopi potražnja na tržištu sa našim proizvodnim kapacitetima, mi ćemo raspisati konkurs i primiti nove radnike. Da li će to biti broj manji ili veći od 60, vidjećemo kako se bude proizvodnja odvijala”, saopštio je Krsmanović.

Konkursa za nova radna mjesta nije bilo, ističe Krsmanović, neće ga ni uskoro biti, dok se proizvodnja ne unaprijedi dovoljno da bude konkurentna na tržištu.

Protekla dva dana, na portirnici nikšićkog preduzeća je zbog rane objave medija, kako kaže Krsmanović, dolazilo do malog nesporazuma.

“Metalac je bio na malom udaru, jer nije svejedno kada se na portirnici dnevno pojavi oko 30 ljudi koji su čuli da će biti otvorena nova radna mjesta. Svima smo izašli u susret i objasnili im datu situaciju”, saopštio je direktor preduzeća.

Krsmanović je funkciju direktora preuzeo u avgustu prošle godine, a Metalac je zatekao u veoma lošem stanju. Stopirana proizvodnja, prethodni štrajkovi radnika, oštećena imovina firme i neispravne mašine, samo su jedni od problema sa kojima se morao izboriti na početku mandata.

Metalac je nedavno na sastanku dogovorio saradnju sa lokalnim Zavodom za zapošljavanje , koji će kada bude vrijeme za to obaviti razgovore sa potencijalnim traženim kadrovima i koji će zajedno sa zaduženim iz uprave obaviti potrebnu obuku.

“Raduje me saradnja sa nikšićkim biroom rada, koji se ponudio da finansira obuku iz svojih sredstava i da budu posrednici u zapošljavanju”, istakao je Krsmanović.

On je naveo da je Metalac imao u ovom mjesecu manjih problema koji su nastali zbog hladne zime, ali da je proizvodnja koja je počela u decembru ovih dana nastavljena.

Krsmanović se osvrnuo na nedavnu radnu posjetu ministarke ekonomije Dragice Sekulić.

“Ministarka je svoju radnu posjetu završila upravo u našem preduzeću, posle u ovom trenutku mnogo jačih kompanija od nas, ali je nakon predstavljanja našeg plana rada i prikazivanjem trenutnog stanja, izašla veoma zadovoljna. Podržala je naše ideje i nada se da ćemo uspjeti u realizaciji otvaranja novih radnih mjesta koja su Nikšićanima jako potrebna”, saopštio je Krsmanović.

Krsmanović je dodao da od građana očekuje strpljivost i da će, kako proizvodnja bude odmicala, biti zapošljavani novi radnici.