Crna Gora je spaljivanjem 857 komada i 188 djelova lakog oružja u Institutu za crnu metalurgiju u Nikšiću, obilježila 9. jul, Međunarodni dan uništavanja oružja. Uništavanje oružja je organizovalo Ministarstvo unutrašnih poslova Crne Gore, uz podršku Evropske unije i UNDP/SEESAC (Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi).

Ovim događajem Crna Gora učestvuje u koordinisanim regionalnim naporima da se unaprijedi svijest o problemu širenja nelegalnog lakog oružja u zemljama Zapadnog Balkana. Događaj je podžala i Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori (OEBS).

Međunarodni dan uništavanja oružja je dan kada se svijet podsjeća na opasnost koju višak oružja, nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje predstavlja za našu sigurnost i bezbjednost. Širenje lakog i malokalibarskog oružja i dalje utiče na bezbjednost Zapadnog Balkana. Kako bi se ograničilo širenje nelegalnog lakog oružja, UNDP/SEESAC od 2002. godine pružaju podršku partnerima na svim nivoima u regionu.