Međunarodni dan biodiverziteta ili biološke raznovrsnosti ustanovile su Ujedinjene nacije da bi se najširoj javnosti ukazalo na značaj i neophodnost zaustavljanja opadanja broja biljnih i životinjskih vrsta, kao i različitih ekosistema na Zemlji.

Prema podacima Programa UN za razvoj (UNDP), zbog negativnog uticaja čovjeka na životnu sredinu, u svijetu godišnje nestane 27.000 vrsta, odnosno 74 vrste dnevno, a stopa izumiranja je 1.000 puta veća od procijenjene “normalne” evolucione stope izumiranja.

Stručnjaci upozoravaju da bi, ako izumiranje vrsta bude nastavljeno po sadašnjoj stopi, tokom narednih 30 godina moglo da nestane 20 posto današnjih vrsta flore i faune, što bi moglo da se uporedi jedino sa katastrofom koja se dogodila prije 65 miliona godina kada su nestali dinosaurusi.

Očuvana biološka raznovrsnost doprinosi regulaciji klime, umanjuje efekat gasova staklene bašte, održava kvalitet vazduha i vode, te kontroliše suše i poplave.

Na Samitu o zaštiti životne sredine i održivom razvoju u Rio de Žaneiru 1992. usvojena je Konvencija o biološkoj raznovrsnosti kojom je potvrđen opšti konsenzus da je biodiverzitet temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja.