Crveni krst Crne Gore obilježava danas svoj dan i nedjelju Crvenog krsta koja će trajati do 15. maja, prenosi Antena M.

Tokom one nedjelje opštinske organizacije Crvenog krsta će širom Crne Gore organizovati brojne događaje.

“U Crnoj Gori, mi obuhvatimo godišnje preko 15000 ljudi, gradeći jače zajednice kroz širenje znanja o Crvenom krstu i promociju humanih vrijednosti, zdravstvene i socijalne djelatnosti, djelovanje u nesrećama, rad sa podmlatkom i omladinom, službu traženja, međunarodnu saradnju. Neki od naših najvažnijih programa su: prva pomoć, dobrovoljno davalaštvo krvi, prevencija bolesti, briga o starijima, podrška RE (Romi, Egipćani) populaciji, prevencija trgovine ljudima, humanitarna i psiho-socijalna podrška ranjivim kategorijama stanovnika (socijalno ugrožene porodice, izbjeglice, azilanti, beskućnici), spasilaštvo na vodi i uređenim ski stazama i drugi”, saopšteno je iz CKCG.

U toku je održavanje Akcije solidarnost na djelu – prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim artiklima za socijalno ugrožene porodice u prodajnim objektima Voli, Laković, Idea i Domaća trgovina.

Dodjela priznanja Ministarstva zdravlja najboljima u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini, povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi (11. maja), će biti održana 12. maja. Tokom Nedjelje Crvenog krsta – širom Crne Gore će biti organizovana predavanja i radionice o Crvenom krstu, principima, istorijatu, volonterizmu…; akcije dobrovoljnog davanja krvi; takmičenja u pružanju prve pomoći; posjete starijima; druženja volontera…

“Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se održava na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Anri Dinana. Tema ovogodišnje proslave je “Svuda za svakoga”, a pod-tema “Da li ste znali?” jer na ovaj način želimo da promijenimo tradicionalni pogled na Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca”, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Milioni zaposlenih i volontera Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta obuhvate više od 160 miliona ljudi svake godine raznolikim i inovativnim spektrom usluga.