Site icon Mladi Nikšića

Medicinski fakultet UCG podržava javnu debatu o imunizaciji

UCG, vakcinacija, Medicinski fakultet

Akademska zajednica ima ekspertizu i odgovornost da aktivno učestvuje u javnoj debati o imunizaciji i Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore će dati svoj doprinos uključivanjem kako profesora različitih profila, tako i studenata u kampanju za MMR imunizaciju i vakcinaciju protiv koronavirusa. To je jedan od ključnih zaključaka današnjeg sastanka dekana Medicinskog fakulteta prof. dr Miodraga Radunovića sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom.

„Ako se ukrsti epidemija morbila sa pandemijom koronavirusa, nema zdrastvenog sistema na svijetu koji bi to mogao da izdrži. Zato je bitno da svi damo doprinos podizanju svijesti javnosti o koristima vakcina i vratimo povjerenje u nauku“, poručio je prof. dr Radunović.
Iz UNICEF-a su podsjetili da istraživanja javnog mnjenja koja je istraživačka agencija Ipsos sprovela uz njihovu i podršku Britanske ambasade u Podgorici ukazuju da građani na temu vakcina najviše vjeruju zdravstvenim stručnjacima.
„Javnost vjeruje zdravstvenim stručnjacima i oni treba da imaju ulogu lidera u javnoj debati o imunizaciji. Da bi smanjili broj građana koji su zabrinuti zbog raznih dezinformacija i teorija zavjere, ključno je da im ponudimo mišljenja stručnjaka i da ih uputimo na Medicinski fakultet, Klinički centar, Institut za javno zdravlje, lokalne domove zdravlja, Ministarstvo zdravlja i Svjetsku zdravstvenu organizaciju kao kredibilne i pouzdane izvore informacija na temu imunizacije“, poručio je Santander.
Medicinski fakultet i UNICEF će sarađivati u narednom periodu i na jačanju kapaciteta zdravstvenog sistema da odgovori na mnogobrojne izazove kako bi se poboljšala dostupnost i kvalitet zdravstvenih usluga za djecu i porodice širom zemlje.
Exit mobile version