Maturantima crnogorskih srednjih škola besplatne su posjete Narodnom muzeju Crne Gore (NMCG) na Cetinju. Kako je saopšteno, ponovnim pokretanjem projekta “Čas istorije u Prijestonici – Cetinje jedna priča”, u kojem je Narodni muzej partner, cetinjske muzeje će i ove godine, od danas do 3. jula, besplatno posjetiti i učenici sedmih razreda crnogorskih osnovnih škola, javlja RTCG.

“Vršeći svoju značajnu, edukativno-kulturološku misiju, Narodni muzej otvara vrata za besplatnu posjetu crnogorskim maturantima, u želji da svoje srednjoškolsko obrazovanje krunišu neposrednim susretom sa kulturnim nasljeđem Crne Gore, koje će im, gdje god se dalje školovali, ostati dragocjen zalog povratka kući”, saopštio je NMCG.
Kako se navodi, cilj tih aktivnosti Narodnog muzeja je da mlade ljude upoznaju ili podsjete na istoriju, kulturu i tradiciju Crne Gore, doprinoseći razvoju svijesti o nacionalnom, kulturnom, jezičkom, vjerskom identitetu i osjećaju pripadnosti svojoj državi i zajednici.
Iz NMCG su kazali da kroz program “Čas istorije u Prijestonici: Cetinje – jedna priča”, svake godine više od 7 hiljada učenika sedmih razreda, koji borave na Ivanovim koritima, posjeti sve značajne znamenitosti Cetinja, kao i nacionalne parkove Lovćen i Skadarsko jezero. Projekat, pored edukativnog, ima i ekološki, ali i zabavno-rekreativni karakter.
Takođe, saopšteno je da je Narodni muzej Crne Gore samo tokom 2019. godine organizovao 36 edukativnih programa za predškolce, učenike i studente. U tom periodu muzeje je besplatno posjetilo preko 8 hiljada djece sa teritorije cijele Crne Gore.