Ako ove ili naredne sedmice ne dođe do rasta broja djece inficirane korona virusom u školama, moguće je očekivati produženje trajanja časa na 45 minuta, najavio je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Adis Martinović i dodao da će učenici ipak i dalje nositi maske.

Gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore Martinović je na pitanje hoće li školski čas uskoro ponovo trajati 45 minuta i da li će đaci pratiti časove bez zaštitnih maski, kazao da je na početku drugog polugođa primijećen blagi rast broja zaraženih među đacima ali, kako je dodao, to nije zabrinjavajuće.
“Trenutno je broj novooboljelih đaka na prihvatljivom nivou. Moguće, da ako se taj trend nastavi ove ili naredne sedmice da dođe do produženja časa na 45 minuta, ali će maske ostati”, istakao je Martinović.
Epidemiolog IJZCG je dodao da, ako svi budemo poštovali mjere koje su donešene, one neće uticati na pogoršanje trenutne epidemiološke situacije.
On dodaje da se u Crnoj Gori i dalje bilježi pad broja oboljelih ali i hospitalizovanih.
“Nema naznaka da će doći do naglih skokova u obolijevanju”, kazao je epidemilog IJZCG.
Na pitanje nazire li se kraj pandemiji Martinović je kazao da to još uvijek nije sigurno.
“Daleko je to vjerovatno od kraja ali sve informacije govore da stanje ide ka boljem i da ćemo vrlo brzo govoriti o pandemiji kao prošlosti”, kazao je Martinović.