Marija Mijailović

Marija Mijailović je trideset jednogodišnja Nikšićanka, koja se bavi umjetnošću i izradom nakita. Njene rukotvorine upotpunjuju autfite djevojkama širom Crne Gore. Završila je srednju stručnu školu smjer poljoprivreda, a zatim Biotehnički fakultet. Međutim Marijina ljubav prema izradi nakita je pobijedila.

Razgovarali smo sa njom o njenim počecima, planovima u budućnosti…

Kada ste počeli da se bavite ručnim radom?

Po završetku studija počela sam se aktivnije baviti izradom nakita. Vremenom je to postalo „zanimanje“ bez kog ne mogu zamisliti život.

Ko je otkrio Vaš talenat?

Moja porodica, kao i ljudi iz okruženja. Uočili su još od djetinjsta, moje sklonosti prema slikarstvu i izradi ručnih radova. Međutim, ljubav prema nakitu me je povela u ovom smjeru.

Koliko dugo se bavite izradom nakita?

Kada ste okupirani interesantnim poslom, vrijeme zaista brzo prolazi. Izradom nakita bavim se skoro 6 godina. To je period koji sam provela uživajući u svom stvaralaštvu.

Šta Vas motiviše?

Ljubav prema stvaranju, otkrivanju novih ideja, kombinaciji raznih oblika, boja, materijala…

Takođe, saradnja sa mladim ljudima koji su uvijek inovativni i imaju zanimljive ideje. Sve to daje motivaciju i novu energiju.

Gdje se mogu vidjeti tvoji radovi i jesi li izlagala na sajmovima?

Najviše pažnje posvećujem plasmanu na društvenim mrežama koje služe kao izuzetno povoljno markentinško polje. Trudim se da svoju stranicu uredim što atraktivnije i zanimljivije za potencijalne kupce mojih radova. U poslednje vrijeme posjećujem sajmove,što je ujedno i odlična reklama.

Može li se zaraditi od izrade nakita?

S’ obzirom da sam izradu nakita počela iz hobija, posle određenog perioda stekla sam i odgovarajuću isplativost,što mi je dalo dodatni motiv za usavršavanje.

Šta planirate u budućnosti?

U planovima za budućnost svakako da ima mjesta za izradu nakita. Tako će i ostati sve dok bude inspiracije i novih ideja.

Poruka mladima?

Ako imate ideje, želje, motivaciju, da se bavite umjetnošću, nemojte odustati jer ćete jednog dana biti ponosni na sebe kada shvatite da ste svoje ideje pretvorili u djelo. Možda početak neće biti jednostavan ali trud će se svakako isplatiti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.A.