Korisnice naknada koje primaju za troje ili više djece, koje su prvog marta počele protest ispred zgrade Skupštine Crne Gore, uputile su javni poziv svim majkama koje primaju nedavno smanjenje naknade, njih oko 22 hiljade, da dodju i da im se pridruže u protest, prenosi CDM.

Majke protestuju jer su im naknade smanjene sa 336 na 264 eura, odnosno sa 192 na 144 eura.

“Neka dođu ili neka se javno odreknu naknada”, kazala je jedna od organizatorki protesta Rosanda Peković.

Biljana Ćinćur iz Nikšića naglasila je da nikako ne odobrava saopštenje premijera Crne Gore Duška Markovića, koji je majkama ranije kazao da treba da se vrate kućama i svojoj djeci.

Poseban fokus je, prema riječima Rajke Vemić Popović, na majkama iz Nikšića, koje će svoju borbu moći da nastave na predstojećim izborima.

“One prve imaju priliku da kazne one koji ih muče”, istakla je ona.
Željka Savković, takođe organizatorka protesta, pozvala je sve građane da ih podrže na Dan žena.

“Pozivamo sve građane Crne Gore da dođu 8. marta u 13 časova, da pokažemo čitavom svijetu da je Crna Gora demokratska država. Zovemo sve građane da bez obzira na političku, vjersku i bilo kakvu pripadnost, dođu i da nas podrže da odbranimo čast majki Crne Gore kako I dolikuje”, kazala je ona.
Nekoliko desetina majki prespavalo je četvrtu noć na bini u parku preko puta parlamenta.
“Sinoć smo se suočile s velikim nevremenom. Neke majke smo poslali kućama jer mislimo na njihovo zdravlje. Nijesmo mogle sve da stanemo na bini. Mi koje smo ostale, šetale smo bulevarom, gazile smo po najvećoj kiši da se ne bi otvorio saobraćaj”, saopštila je Savković