Mladi Nikšića

Majke koje su nezadovoljne odlukom o smanjenju naknada koje su dobile na osnovu rođenja troje ili više djece, će danas protestovati ispred parlamenta, kako bi Vlada poništila odluku.

 

Jedna od majki Rosanda Peković, istakla je da imaju problema sa prevozom sa sjevera, te da će neke majke kasniti na protest, pošto dolaze vozom.

“U svakom slučaju ispred Skupštine biće dosta majki. Svaka žena koja je dobro zdravstveno prijavila se da ide u Podgoricu. Prijavilo se više majki nego prošli put. Branićemo naša stečena prava kako znamo i umijemo”, kazala je Peković za portal Antena M.

Majke su ranije poručile da će protestovati sve dok se ne povuče odluka o smanjenju.

Ministarstvo finansija je saopštilo da ove godine neće biti vraćanja naknada za majke na stare iznose, jer je Zakonom o budžetu planirano da one budu 264 i 144 eura.

Iz tog resora su poručili da Vlada nema ovlašćenja za ukidanje tih davanja, već takvu nadležnost ima samo Ustavni sud.

Podsjetimo, majke su već protestovale sredinom prošlog mjeseca ispred zgrade Vlade.

Prije desetak dana s majkama su se sastali predstavnici Vlade, a Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić saopštio je nakon sastanka da će Vlada biti otvorena za saradnju sa predstavnicama korisnica naknada kako bi se pronašlo odgovorno i održivo rješenje za taj problem.