Priča o nikšićkom alpinizmu, gotovo nerijetko veže se za 2010. godinu i osvajanje Mont Everesta, kada su trojica, sada već poznatih, alpinista napravili veliki podvig i popeli se najveći svjetski vrh, nastavivši tako istorijske staze koje su napravili njihovi prethodnici.

Danas, u društvu najboljih alpinista nalazi se Nikšićanin Luka Bijelović koji sa 21 godinu, iza sebe ima više od deset godina iskustva penjanja po planinama, stijenama, lednicima i kanjonima.

Mladi Bijelović je jedan od najmlađih članova Planinarsko smučarskog društva (PSD) ”Javorak”, a pored brojnih crnogorskih, i planina regiona, popeo se na najviši vrh bivše Jugoslavije – Triglav (2864 metra nadmorske visine), a uspješan je bio i pohod an na najviši austrijski vrh-Grossglocner (3798).

Svojih početaka i ulaska u cjelokupnu priču oko planinarenja i alpinizma, u koje ga je uveo upravo jedan od članova nikšićke čuvene trojke Marko Blečić, Luka se rado sjeća.
”Prije desetak godina me je profesor fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi “Braća Labudović” Marko Blečić jedan od osvajača Mont Everesta odveo na sportsko penjanje u Sportskom centru ‘Nikšić’. Od tada sve počinje, ljubav prema sportu, trenizi, obuke, tečajevi, brojni usponi i padovi, ali ne mogu nikako da zaboravim prve radosne trenutke i čari koje sve ove aktivnosti sa sobom nose”, kazao je na pocetku razgovora za portal Mladi Nikšića Bijelović.

Kako su godine prolazile, on nije mogao zamisliti dan bez nekih od aktivnosti koje njegovo drustvo sprovodi, a kako ističe, ovaj sport ”ušao mu je u krv”, iako sa sobom nosi veliki broj opasnosti, u zavisnosti od težine ekspedicije.
”Alpinizam je jedna posebna priča, ljubav prema tom sportu je velika, pored svog rizika koji je konstantno prisutan. Jednostavno svakog dana sam bio na stijeni i peo smjerove, naporno trenirao.Kad počnete da se bavite takvim sportom ne možete da sve to ostavite,sve vas više i više privlači”, naglasio je mladi Nikšićanin.

Pored već navedenih vrhova koje je ispeo, Bijelovića veoma privlači penjanje stijena i lednika, a veliku podršku ima od njegovih kolega, kojima je veoma zahvalan.
”Osobe koje su me uvele u ovaj sport, pored Marka, su Drago Vujović, Djordjije Vujičić, Milimir Cerović i mnogi drugi kojima sam mnogo zahvalan. Bezrezervna su mi podrška i svakodnevno pomažu, prenoseći svoje veliko iskustvo meni i svim mladim članovima društva”, istakao je.
Biti član PSD ”Javorak”, prema njegovim riječima, velika je čast, a druženje sa najboljim planinarima, skijašima i alpinistima u njemu izaziva ogroman osjećaj zadovoljstva, kao i činjenica da se može pohvaliti redovnim akcijama sa bivšim osvajačima Mont Everesta.
“Javorak” kao društvo ima više sekcija, a tokom čitave godine sprovode svoje aktivnosti. Svakog vikenda, u periodu od 1. maja do kraja oktobra, organizuju se pohodi na crnogorske planine. Nerijetko, organizuju se i ekspedije po svijetu, kao što je u ovoj godini uspješno realizovan pohod na Elbrus, najveći evropski vrh.

Veliku strast u njegovom životu predstavljaju i ekspedicije kroz crnogorske kanjone, od koji Bijelović neke izdvaja.
”Najpopularniji je kanjon Nevidio u blizini Šavnika. To je ujedno i moj prvi kanjon koji sam prošao, a tu je i kanjon Međurječje kod Bara koji je mnogo lijep i atraktivan”, kazao je Luka.

Kada su u pitanju lični planovi, želje i ambicije, on zna da ne zavise samo od njega, već od čitavog tima sa kojima se penje i planira sljedeće ekspedicije.
”U ovom sportu treba da imate nekog kome vjerujete, jer sam ne možeš ništa”, poručio je mladić.

Kako je istakao, alpinizam je sport sa dosta mana i prednosti.
”Najveća mana je konstantna prisutnost opasnosti, takođe, oprema je veoma skupa i teško se dolazi do nje”, kazao je on, te dodao da se sve da značajno umanjiti kad je ljubav prema sportu velika.

Luka bi uskoro trebao da dobije, i zvanično, status alpiniste. Očekuje ga polaganje, nakon što je prošao proces školovanja koji traje više godina, a obuhvata veliki broj obuka, smjerova, seminara i tečajeva.

Međutim, to nije sve što mladog nikšićkog alpinistu očekuje u narednoj godini.
”U martu 2018. godine postajem pripravnik Gorske službe spašavanja Crne Gore, što je velika čast. Biti među ljudima koji su uvijek spremni na sve da bi se životi ugroženih spasili, biće, ne sumnjam, veliko zadovoljstvo”, zaključio je Luka Bijelović za portal Mladi Nikšića.