ljetnji odmor

Provesti ljetnji odmor kod kuće zvuči kao prava dosada, ali ne mora to biti. Bez obzira na to da li vas posao zadržava u vašem gradu ili hoćete da uštedite za nešto drugo, postoje načini da se ipak lijepo provedete.

Kako da odmor u rodnom gradu ili mjestu u kom živite bude poput odmora na bilo kojem ekskluzivnom odmaralištu? Pročitajte neke od naših savjeta i trikova.

Napravite dobar plan

Definitivno je, ovog ljeta ne putujete nigdje. Umjesto nerviranja i samosažaljenja radije odaberite da ovo bude izvanredan način da upoznate grad u kome živite, ali i da se konačno posvetite nečemu što volite a za šta dosad nijeste imali vremena.

Prvo, napravite dobar plan zanimljivih aktivnosti – što ćete raditi u kući i što ćete raditi van. Potom ga dosljedno slijedite.

Što možete raditi u kući?

Kakav god plan napravili, činjenica je da ćete onaj najtopliji dio dana provesti upravo u kući. Evo kako da kvalitetno provedete vrijeme unutra.

Nek vaša kuća bude vaša oaza

Za početak, uredite svoju kuću tako da boravak u njoj bude ugodan i po najtoplijem vremenu. Ako nemate žaluzine ili roletne, nabavite tamnije zavjese ili drapere kako biste mogli zatamniti sobu kada je sunce najjače. Ako već nijeste, ugradite klima uređaj. Potražite klime provjerenih proizvođača koje će pored hlađenja vašeg doma biti i dobro energetsko i ekološko rješenje. Primjera radi, bosch inverter klima ima eko filter koji zadržava sitne čestice prašine u vazduhu i neutrališe mikrobe, bakterije i gljivice. Uz to vam garantuje uštjedu električne energije zahvaljujući tajmeru i opciji stand by mod.

Povratak kući nakon posla ili duge šetnje biće još ugodniji kada znate da vas čeka osvježenje.

Zabavite se onlajn i oflajn

Konačno: vrijeme za čitanje, slušanje muzike, gledanje filmova ili omiljene serije, ali i vrijeme za neku novu igricu. Zahvaljujući internetu na raspolaganju vam je puno zabave. Na vama je da odaberete ono što vam najviše godi.

Trenirajte

Trening ljeti? Zašto da ne! Po toplom vremenu treba izbjegavati trčanje i treninge na otvorenom, pa je vježbanje u zatvorenom upravo ono što vam je potrebno. Ne zaboravite da prije treninga rashladite sobu i pripremite vodu za piće.

Započnite neki novi hobi

Oduvijek ste htjeli da naučite dekupaž tehniku ili da fotografišete, ali vremena nikad nije bilo dovoljno? Ovo je zgodna prilika da isprobate novi hobi: od slaganja puzli, preko heklanja do baštovanstva. Možete spojiti lijepo i korisno, pa posvjetiti neko vrijeme uređenju bašte, na primjer. Uredite travnjak, probajte da napravite sami neki romantični kutak u vrtu koji će zaštititi vaša moderna ograda za dvorište, postavite ljuljašku ili garnituru za sjedenje. Ne zaboravite da uživate u procesu.

Organizujte druženja sa prijateljima

Godišnji odmor koji provodite kod kuće je savršena prilika za druženje sa prijateljima. Ako zbog posla i obaveza nijeste imali vremena za česta druženja, sada možete to nadoknaditi. Organizujte kućni bioskop ili veče društvenih igara u vašem vrtu, napravite koktele ili neko neobično jelo i ne zaboravite da se smijete zajedno.

Kako da vam bude zanimljivo napolju?

Ujutro i navečer kada vani nije prevruće, odaberite jednu od ovih aktivnosti.

Budite turista u svom gradu

Svaki grad ima mjesta od lokalnog značaja, a mnoga možda još nijeste vidjeli. Iskoristite slobodno vrijeme i budite turista u svom gradu. Posjetite sajt turističke organizacije, informišite se o novim destinacijama ili izletima. To može biti vožnja biciklom van grada ili pak umjetnička izložba ili neki sportski događaj. Ne propustite ništa! Kada ste posljednji put bili u lokalnom muzeju, da li znate sve spomenike i znamenitosti u gradu? Šetajte ulicama kao da prvi put njima prolazite. Barem jedno popodne budite stranac u svom gradu.

Volontirajte

Imate puno slobodnog vremena? Zašto ne biste volontirali u lokalnoj dobrotvornoj organizaciji? Dobrotvornim organizacijama uvijek je potrebna pomoć. Pogledajte što vam je blizu i ko traži nove volontere. Učinićete dobro djelo i ujedno dobiti značajnu referencu u biografiji.

Okušajte se u novom sportu

Trening u kući ili teretani je jedno, ali što ne biste isprobali i neki novi, možda ekipni sport? Postoji li sport koji ste oduvijek željeli da probate? Priključite se lokalnom sportskom timu ili jednostavno okupite društvo iz kraja na obližnjem igralištu. Što god odlučili da učinite, odličan je način da izađete van, budete fit i pritom se zabavljate.

Samo izađite napolje

Iskoristite to lijepo sunčano vrijeme i budite van. Možete raditi sve što želite. Da li je to baštovantvo, planinarenje lokalnim područjem ili uživanje u obližnjem parku, sasvim je svejedno dok vam prija. Vaše je vrijeme, zato ga trošite kako želite!

Možda provodite ljeto i godišnji odmor kod kuće, ali to ne znači da vas i to iskustvo ne može osvježiti i pripremiti za nove radne pobjede i sve one obaveze koje vas nakon odmora čekaju.

ljetnji odmor