U okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, u subotu, 20. februara u sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 20h, biće prikazan film Veljka Bulajića ,,LIBERTAS”.

 

Organizatori ovog događaja su Crmogorska kinoteka i Nikšićko pozorište.
,,LIBERTAS” je filmska biografija najvećeg domaćeg komediografa Marina Držića, iz radionice hrvatskog ,,majstora za spektakle“ – Veljka Bulajića. Izvođenje komedije ,,Dundo Maroje“’Marina Držića ispred Kneževa dvora, središta vlasti Dubrovačke republike, okuplja plemstvo, veleposlanike i samoga Kneza. Duhovita alegorija licemjerja i nepravičnosti iziritira mnoge, te Knez napuštia predstavu. Siva eminencija Republike, cenzor Luka, odlučuje da iskoristi priliku i preduzne mjere protiv Marinove družine.
Prvi s kojim dolazi u sukob je gospar Zamanja, Držićev mecena, plemenitaš i bivši viceadmiral dubrovačke flote. Cenzor Luka optuži ga za urotu i baci ga u tamnicu. Ne uspjevši osloboditi oca, Zamanjina kći Deša pridruži se urotnicima protiv Senata pod vodstvom gospara Bučinića. U nadi da će dobiti potporu za svrgavanje vlasti u Dubrovniku odlazi u Firencu. Slijedeći vlastita uvjerenja i osjećaj za pravdu, Marin se pridruži urotnicima i teška srca odluči da emigrira u Firencu…
U glavnim ulogama: Sven Medvešek, Sandra Ceccarelli, Žarko Potočnjak, Goran Grgić, Andrea Buscemi, Maro Martinović, Mladen Vulić, Radko Polič, Vanja Drach, Vlatko Dulić.
Ulaz je besplatan.libertas