Ukoliko se obistine najave Ministarstva prosvjete da će reforme visokog obrazovanja ubuduće omogućiti besplatno studiranje na državnim osnovnim i magistarskim studijama, to bi bilo pogubno po čitavo crnogorsko društvo, ocijenili su predstavnici organizacije Studenti za slobodu (Libertarijanci).

Oni smatraju da bi se time povećala opasnost od hiperprodukcije nepotrebnih kadrova koja već muči crnogorsko društvo, prenosi RTCG.

“To će direktno uticati i na rast stope nezaposlenosti, a posebno nekvalifikovane radne snage koja neće imati mogućnosti za zapošljenjem i na crnogorskom i na inostranom tržištu. Rezultat reforme biće uvećanje broja mladih na Birou za nezaposlene”, navodi se u saopštenju Nacionalnog odbora te organizacije.

Studenti za slobodu smatraju da bi takav poduhvat proizveo veliki broj mediokriteta i još više snizio kvalitet visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

“Time ne bi bilo motiva među studentima da se ističu i takmiče u kvalitetu znanja, jer imaju garantovanu mogućnost da studiraju koliko god žele. Umjesto da se kriterijumi jačaju a standard podiže pa samim tim i akumulira više znanja, kao da se želi relativizovati svaka stručnost, a univerzitetsko obrazovanje izgubiti svaki ugled i opravdanost imena „visokog“ obrazovanja”, smatraju iz ove organizacije.

Najboljim studentima u crnogorskom društvu, kako kažu, šalje se poruka da im je „uzalud trud“.

“Na kraju, ni ekonomska računica ne može nikako biti produktivna. Stalno uvećavanje budžetske potrošnje i novca građana može dovesti do novih povećanja poreskih stopa i nameta na finansije građana Crne Gore, kako se slično desilo i u drugim oblastima. Uz sve navedeno, u ovom trenutku državno finansiranje visokog obrazovanja predstavlja politiku neefikasne alokacije resursa i samim tim veliki oportunitetni trošak”, navode u saopštenju.

Organizacija „Studenti za slobodu“ pozvala je ministra prosvjete Damira Šehovića da zajedno sa mladim ljudima kroz diskusiju dođu do optimalnog modela za reformu visokog obrazovanja kao temelja svakog napretka, bogatstva i sreće.

Pismo ministru prosvjete potpisali su osnivači Studenata za slobodu Slobodan Franeta i Ammar Borančić, predsjednik Ivan Piper, i članovi Nacionalnog odbora Tijana Mladić i Ana Vukčević.