NVO “LGBT Forum Progres” podnijela je Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućku Bakoviću tužbu protiv predsjednika Opštine Nikšić Veselina Grbovića, zbog diskriminatornog odnosa.

Iz pomenute NVO navode da Opština Nikšić nije odgovorila na zahtjev za prijem kako bi se razmijenila mišljenja o praksi poštovanja ljudskih prava LGBT osoba u Nikšiću, koji je podnijet prije šest mjeseci.

“Nikšić se smatra za opštinu koja korektno sarađuje sa civilnim društvom. Zato “LGBT Forum Progres” smatra da predsjednik opštine Nikšić nema profesionalan odnos zbog činjenice što ova NVO okuplja i zastupa LGBT osobe. Ne radi se o klasičnom ćutanju administracije već je posrijedi diskriminacija čelnika grada koji ima izuzetan značaj za LGBT zajednicu. Podsjećamo, da je slične zahtjeve opština Nikšić ignorisala i u periodu 2010. do 2013. godine, kada je na čelu NVO bio Zdravko Cimbaljević.

“LGBT Forum Progres” smatra da je uspostavljanje dijaloga, inicirano još u februaru ove godine, moglo pomoći boljem lokalnom razumijevanju, smanjivanju tenzija i prepoznavanju i postepenom prevazilaženju problema i izazova.

“Ovo je još jedna potvrda koliko vladina LGBT stagnira i koji su njeni stvarni efekti i rezultati. Domaći propisi o lokalnoj samoupravi obavezuju na saradnju sa civilnim društvom, zakonski je zabranjen različit tretman a vladina Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba promoviše proaktivan odnos lokalnih vlasti procesu LGBT inkluzije”, navodi se u saopštenju.

Z.N.