Predstava „Leptir“ Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja biće izvedena na sceni Nikšićkog pozorišta, u petak, 16. septembra u 20 časova, prenosi RTCG.

Komad koji nosi podnaslov „Vježba rođenja“ režirao je Andraš Urban, jedan od najpriznatijih reditelja, dobitnik najznačajnijih nagrada u regionu i Evropi.

U predstavi koja je nastala po tekstu Aleksandra Radunovića, igraju: Ana Vujošević, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić. Dramaturg predstave je Rajko Radulović, muziku potpisuje tekstopisac Aleksandar Radunović, scenografiju reditelj Urban, a kostimografiju Lena Leković.

Prema riječima reditelja Andraša Urbana, drama „Leptir“ Aleksandra Radunovića Popaja, beskompromisno rekonstruiše pojam porodice.

„Čovjek, unutar sopstvene nesposobnosti da se obračuna sa tradicionalnim pristupu društvu, nije u stanju da postane adekvatno „Ja“, autentično lice osnovne zajednice, da prihvati onog drugog, s kojim treba da čini onu prvobitnu ćeliju društva, koja svakako nije namijenjena za destrukciju već za stvaranje. Želimo se roditi ponovo i ponovo. Ta želja, ipak se artikuliše u tom naboju rušenja svega onog ljudskog, koji inače ocjenjujemo pozitivno, kao osnovne vrijednosti čovjekovog postojanja. Rodimo se za svaku scenu. A rađa se i zlo sa nama, unutar materice društva. Odgovoran je uvijek onaj drugi, i taj mora da strada.

I sada, povodom ove drame, predstave, mi bi voljeli da se svemu tome smijemo. Kažemo, da pozorište treba da bude smiješno. Želimo da se smijemo onim drugima, da kažemo da to nijesmo mi, to su oni drugi.

Tradicija, društvo, država, javni prostor, sve je to ušlo u intimu, tako da je i ona postala javna. A nove generacije stradaju, i stradaju iznova. Umjesto slike budućnosti, plodnog koncepta za život, jedino im ostaje da traže samo pristojan grob…no ipak, ako ništa drugo, čovjek je sposoban da opsuje, da stavi ruke u džep i zviždući krene dalje…valjda.“

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti svakog dana na biletarnici Nikšićkog pozorišta (od 8 do 20 časova) po cijeni od četiri eura.

Z.G.