Vodeći konzervativni dnevni list “Die Welt” objavljuje da je ovo već drugi napad na istraživačku novinarku Oliveru Lakić u balkanskoj Crnoj Gori, zbog čega je Savjet Evrope užasnut.

U njemačkim medijima je oružani napad na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić je i dalje tema.

Najtiražniji njemački dnevni list, “Bild”, je pod naslovom “Pucano na novinarku u Crnoj Gori” donio vijest da je istraživačka novinarka Lakić, novinarka prema vlastima kritičkog dnevnog lista “Vijesti” već po drugi put napadnuta, jer se bavi pitanjima korupcije koja je široko rasprostranjena u crnogorskom državnom vrhu.

“Bild” citira Lakić koja opisuje kako je napadnuta i da su u napadu učestvovala tri mušakarca, od kojih je jedan pucao na nju.

“Bild” takođe podsjeća da se ovaj napad dešava u državi koja je službeno najizgledniji kandidat za članstvo u Evropsku uniju (EU).

Takođe biva citirana izjava komesara OEBS za medije Dunje Mijatović, koja od crnogorskih vlasti traži brzu istragu, te objavljuje fotografije sa jučarašnjih građanskih demonstracija ispred sjedišta Vlade Crne Gore u Podgorici.

Vodeći konzervativni dnevni list “Die Welt” objavljuje da je ovo već drugi napad na istu istraživačku novinarku u balkanskoj Crnoj Gori, zbog čega je Savjet Evrope užasnut.

“Die Welt” konstatuje da je u Crnoj Gori skoro već uobičajno vršiti napade na novinare i njihovu imovinu te da ni jedan napad, od više desetina njih, do sada nije rasvijetljen pa citira izdavača “Vijesti”, za koje napadnuta novinarka radi, da “uopšte ne očekuje da će ovog puta biti drugačije i da nije optimista po pitanju ravjetljavanja napada”.

“Die Welt” takođe naovodi da je premijer Duško Marković obećao brzu istragu, a da EU koja želi Crnu Goru da 2025. primi u svoje članstvo, pritiska Crnu Goru da rasčisti sa ovakvom praksom.

Njemački radio “Deutschlandfunk”, savezni radio emiter i javni servis, je pod naslovom “Savjet Evrope zgrožen napadom na novinarku” objavio vijest o ranjanjavanju istraživačke novinarke Olivere Lakić u Crnoj Gori i citira generalnog sekretara Savjeta Evrope Jaglanda da je šokiran i zgranut zbog ponovnog napada na nju.

“Neue Osnabruecker Zeitung” (NOZ) takođe javlja da je u Crnoj Gori napadnuta istraživačka novinarka Olivera Lakić iz nezavisne redakcije “Vijesti” i opširno citira Lakić i njen opis napada.

NOZ takođe citira saopštenje generalnog sekretarijata Savjeta Evrope te ispod podužeg članka koji navodi sve segmente situacije oko nekažnjivosti napada na novinare u Crnoj Gori objavljuje listu napada na novinare, sa slučajevima ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije na Malti te novinara Jana Kucijaka u Slovačkoj.