Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 975 eura i manja je 12,5 odsto u odnosu na isti period 2015, prenosi agencija Mina biznis.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u četvrtom kvartalu u Podgorici je iznosila 1,07 hiljadam eura, Baru 1,5 hiljada eura, Budvi 949 eura i Nikšiću 550 eura.

Prema podacima republičkog Zavoda za statistiku Monstata prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori je u odnosu na treći kvartal manja 7,8 odsto.

Iz Monstata je objašnjeno da se podaci prikupljaju u okviru kvartalnog istraživanja o cijenama stanova novogradnje, kojim se obuhvataju novoizgrađeni prodati stanovi, odnosno oni za koje je zaključen ugovor o kupoprodaji.

Ukupna cijena stana obuhvata cijene građenja, uređenja građevinskog zemljišta i ostale troškove.

Cijenu uređenja građevinskog zemljišta čine pribavljanje zemljišta, rušenje objekata, izrada detaljnih urbanističkih planova i projekata, ispitivanje terena, sanacioni radovi, uređenje terena oko zgrade i komunalno opremanje.

Cijena građenja obuhvata sve troškove građenja i dobit investitora po metru kvadratnom korisne površine stana, zanatskozavršne i instalacione radove na zgradi i stanovima.

Ostali troškovi obuhvataju sve troškove izgradnje, kao što su doprinosi i takse za priključke za električnu mrežu i druge komunalne objekte, takse za pribavljanje dozvole za građenje, porez na dodatu vrijednost PDV, troškove projektovanja zgrade i kamate na zajmove i avanse.