Emir Kusturica, proslavljeni režiser završio je snimanje dokumentarnog filma “Posljednji heroj” o bivšem predsjedniku Urugvaja Hose Muhiki.

Poslije dvogodišnjeg rada na ovom filmu, juče je pala i posljednja filmska klapa u dvorištu Muhikinog doma. Prema navodima cdm.me Kusturica je rekao da je impresioniran likom bivšeg predsjednika Urugvaja, koji je, kako kaže, jedna od najzanimljivijih političkih pojava.

On je naglasio da je u karakteru Muhike otkrio tajnu kako između posjedovati i biti postoji velika razlika, a da je životna borba ostvarivanje ideja socijalne pravde važnija od sticanja i bogaćenja što su, nažalost, ciljevi kojima teži većina stanovništva na planeti.

“Nema te nevolje kroz koju Muhika nije prošao i koju nije pretvarao u duhovno bogatstvo”, rekao je Kusturica.

Pepe Muhika je čovjek čiji su život obilježile mnoge veoma uzbudljive faze – borio se oružjem protiv vojne hunte za oslobođenje, ležao u zatvoru 13 godina i na kraju postao i predsjednik Urugvaja.

Titulu “najsiromašnijeg predsjednika” na svijetu, Muhika je dobio jer je od svoje plate, koja je iznosila 12.500 dolara, za sebe zadržavao 1.250 dolara, a sve ostalo /90 odsto/ je davao u dobrotvorne svrhe, za izgradnju stanova za siromašne. Sam se vozio na posao u svojoj popularnoj “bubi” iz 1986. za koju mu je jedan saudijski šeik ponudio čak milion dolara.

Ponudu je odbio, navodeći da bi to uvrijedilo njegove prijatelje koji su mu pomogli da je kupi. Pepe Muhika je odbio i da se useli u luksuznu predsjedničku rezidenciju, već je funkciju predsjednika Urugvaja nastavio da obavlja iz svog doma u blizini Montevidea.

Muhika je dva puta uzastopno bio predsjednik, smanjio je nezaposlenost za 47 odsto i povećao bruto društveni proizvod. Urugvaj je doveo na poziciju zemlje sa najmanjom stopom korupcije u Južnoj Americi i znatno je smanjio nivo siromaštva.